4570 Views |  Like

Sojowa potrawka

Przepis na szybki obiad z  jesiennych dóbr. Nie zniechęcaj się liczbą składników, bo możesz dowolnie lawirować między   zaleceniami. Sos śmietanowo-ketchupowy nie jest konieczny, niektóre przyprawy możesz wyciąć. Jeśli masz soję (krajankę sojową), marchew, cebulę i ziemniaki lub makaron, to już jet dobrze 😉

Potrawka z soi

Potrawka z soi

Składniki na sojową potrawkę:

  •  1 opakowanie kotletów sojowych,
  • 1/4 średniej dyni,
  • 4 marchewki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 kg ziemniaków lub 1/2 op. makaronu,
  • 1/3 małej paczki słonecznika łuskanego,
  • 1/4 opakowania dużej śmietany,
  • trochę keczupu,
  • woda.

Przyprawy:

  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (do podania),
  • zioła prowansalskie,
  • tymianek,
  • curry,
  • kurkuma,
  • kardamon,
  • kminek,
  • sól ziołowa.

Kotlety sojowe należy podzielić na mniejsze cząstki. Możesz to zrobić, gdy sa suche, lub po namoczeniu. Wsyp kotlety do miski lub garnka, posyp przyprawami (curry i zioła), zalej gorącą wodą i mocz pod przykryciem. Ziemniaki obierz i pokrój na równe, części, gotuj (makaron wiadomo). Marchewki obierz i pokrój w ulubiony sposób, np. talarki. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Marchew i dynię gotuj razem w dużym woku na parze. Cebulę i czosnek pokrój i usmaż razem na złoto.

Ziemniaki odcedź i pozostaw pod przykryciem. Jeśli wybrałeś makaron – tak samo, ale możesz zalać go wcześniej wrzątkiem, żeby się nie zlepił. Ale wrzątkiem :) Bo chcesz, żeby pozostał ciepły.

Kiedy soja jest już namoczona i w małych kawałkach, dorzuć ją do ugotowanej marchewki z dynią, cebulę z czosnkiem także wsyp do woka. Potem gotuj mieszaj co jakiś czas i dodawaj przyprawy (wszystko dzieje się bez oleju, na dnie tylko trochę wody, pod przykryciem). Gdy kostki dyniowe zamienią się w drobne nitki i zmieszają się z całością, wsyp słonecznik. Teraz  dodaj ocet balsamiczny i znów pomieszaj. Na koniec wlej sos ze śmietany i ketchupu z przyprawami rozcieńczony wodą. Ewentualnie przypraw do smaku.

Kiedy wszystko już masz, podawaj ziemniaki (lub makaron) polane oliwą z oliwek i posypane tymiankiem na talerzu lub w misce i obok nałóż potrawkę.

Smacznego!