Często kupujemy gotowe placki tortilli, kiedy przygotowanie własnych jest dziecinnie proste! Smakują znacznie lepiej niż kupne, pełne spulchniaczy tortille. Dlatego zachęcam do samodzielnego stworzenia tradycyjnego burrito.
- 1 1/2 szklanki mąki (można użyć kukurydzianej),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki oleju,
- (mokra ścierka kuchenna:)).
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka pomidorów krojonych,
- kilka łyżeczek ostrej papryki lub tabasco lub przyprawy do burrito,
- kilka liści sałaty,
- cebula,
- ogórek zielony,
- pomidor.
Przygotowanie:
- Mąkę z solą, wodą i olejem ugnieść.
- Powstałe ciasto podzielić na sześć w miarę jednakowych części.
- Uformować kulki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienkie placki (wielkości patelni).
- Na rozgrzanej (do czerwoności 😉 ) patelni układamy placki (bez oleju! jest w cieście). Smażymy z każdej strony po pół minuty. Nie dłużej, bo będą za suche.
- Każdy gotowy placek przykrywamy mokrą ścierką kuchenną (niech leżą pod nią dopóki nie będziemy nakładać farszu).
Reszta jest jeszcze łatwiejsza, fasolę z pomidorami podsmażamy na patelni, dodajemy, ostre przyprawy (wedle uznania). Gdy farsz trochę odparuje, stanie się gęstszy.
Na gotowe tortille kładziemy liście sałaty, pokrojoną w piórka cebulę, ogórka, pomidora i nasz farsz z fasoli i pomidorów. Ważne jest połączenie surowych składników, ponieważ stanowią kontrast dla ostrego smaku. 😉
Comments
3 Responses to “Soczyste burrito”