Propozycja na danie dla dzieci.
Składniki na soczewicę z kaszą gryczaną i papryką:
- 300 g soczewicy zielonej,
- woreczek kaszy gryczanej,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- papryka żółta i czerwona,
- sól, pieprz.
- Soczewicę zamaczam na ok. 30 minut i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam.
- Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie.
- Cebulę siekam w kostkę i smażę na maśle klarowanym.
- Po zdjęciu cebuli na tym samym maśle delikatnie przypiekam paski żółtej i czerwonej papryki.
- Ugotowaną soczewicę mieszam z ugotowaną kaszą, solą, pieprzem, cebulą i papryką.
Comments
7 Responses to “Soczewica z kaszą gryczaną i papryką”