24878 Views |  2

Soczewica z kaszą gryczaną i papryką

Propozycja na danie dla dzieci.

Soczewica z kaszą gryczaną i papryką

Soczewica z kaszą gryczaną i papryką

Składniki na soczewicę z kaszą gryczaną i papryką:

  • 300 g soczewicy zielonej,
  • woreczek kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • papryka żółta i czerwona,
  • sól, pieprz.

  1. Soczewicę zamaczam na ok. 30 minut i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam.
  2. Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie.
  3. Cebulę siekam w kostkę i smażę na maśle klarowanym.
  4. Po zdjęciu cebuli na tym samym maśle delikatnie przypiekam paski żółtej i czerwonej papryki.
  5. Ugotowaną soczewicę mieszam z ugotowaną kaszą, solą, pieprzem, cebulą i papryką.