41827 Views |  2

Soczewica czerwona z ryżem

Dość prosty przepis na danie z kuchni indyjskiej.  Sprawdzone, bo wczoraj się nim objadłam. Przepis wzięty z książki Kuchnia Indyjska wydawnictwa Publicat.

Składniki na soczewicę czerwoną z ryżem (dla 4 osób):

Dodaj zdjęcie!

  • 150 g lub 3/4 kubka czerwonej łuskanej soczewicy,
  • 115 g lub 1/2 kubka ryżu basmati,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 duża cebula,
  • 30 ml lub 2 łyżki oleju,
  • 4 całe goździki,
  • 1,5 ml lub 1/4 łyżeczki kminku,
  • 1,5 ml lub 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy,
  • 10 ml lub 2 łyżeczki soli,
  • 300 ml lub 1 i 1/4 kubka wody.

Przygotowanie:

Czerwoną soczewicę i ryż myjemy, kilkakrotnie zmieniając wodę, co najprostszym zajęciem nie jest. Potem wkładamy je do rondla i zalewamy wodą. Moczymy 15 minut i przelewamy na sito, dokładnie odsączamy.

Dorywamy naszego ziemniaka, obieramy go i kroimy na przeciętnej wielkości kawałki (orientacyjnie – 2,5 cm). Ostrym nożem kroimy cebulę na cienkie plastry i odstawiamy.

Zajmujemy się kminkiem. W dużym, ciężkim rondlu tudzież woku rozgrzewamy olej i 2 minuty smażymy nasiona kminku aż zaczną strzelać. Dodajemy cebulę oraz ziemniaka i podrumieniamy oba warzywa ok. 5 minut. Wrzucamy soczewicę, ryż, kurkumę oraz sól i trzymamy na ogniu jakieś 3 minuty.

Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut aż kawałki ziemniaków wchłoną wodę i zmiękną. Przed podaniem odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.

I cała filozofia. To podstawowa wersja dania, zawsze można pokusić się o jakąś sałatkę, jakiś jogurt czy może dodatek w postaci kolejnego warzywa. Uprzejmie informuję też, że bez soli i goździków danie też smakuje całkiem, całkiem. I do tego robi się szybko. No, cudo.

(na zdjęcie się nie porwałam, za co przepraszam)