4762 Views |  Like

Słodkie bułeczki z orzechami i cynamonem

Nie ma nic przyjemniejszego, niż wypełnić kuchnię zapachem świeżych bułeczek cynamonowych. Przepis, który tutaj podaję, jest w gruncie rzeczy bardzo prosty, wyrobienie drożdżowego ciasta wymaga jednak pewnej wprawy. Mnie wyręcza robot kuchenny, który pozwala piec bułeczki bez opamiętania :)

Słodkie bułeczki z orzechami i cynamonem

Słodkie bułeczki z orzechami i cynamonem

Składniki na bułeczki z orzechami i cynamonem:

(15 bułeczek)

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki letniego mleka,
  • 20 g drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5-6 łyżeczek cukru.

Nadzienie:

  • 200 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego.

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki miękkiego masła,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • masło do wysmarowania formy.

 

Przygotowanie bułeczek z orzechami i cynamonem:

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i gdy się rozpuszczą, połączyć ze szklanką mleka. W osobnym naczyniu połączyć połowę mąki i sól z drugą szklanką mleka, dodać rozprowadzone z mlekiem drożdże i wyrabiając ciasto, stopniowo dodawać pozostałą część mąki. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto, gdy będzie odchodzić od dłoni, zostawić na 15 minut pod ściereczką w ciepłym miejscu.

W międzyczasie z podanych składników przygotować nadzienie miksując wszystkie składniki. Można też teraz przygotować kruszonkę łącząc ze sobą dokładnie mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy. Osobno roztrzepać jajko (będzie potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem).

Odstałe ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1 cm i pokroić na 5 długich, wąskich pasków. Na każdym z nich położyć cienką warstwę nadzienia, zostawiając ostatnie 3 cm bez nadzienia. Każdy z pasków zrolować, kończąc częścią bez nadzienia (brak nadzienia umożliwi sklejenie się ślimaczków. Gotowe ślimaczki z cynamonem układać na wysmarowanej masłem dużej blasze w dość dużych odstępach, a po zakończonej pracy przykryć bułeczki ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięte bułeczki szybko posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut do zarumienienia.