Nie ma nic przyjemniejszego, niż wypełnić kuchnię zapachem świeżych bułeczek cynamonowych. Przepis, który tutaj podaję, jest w gruncie rzeczy bardzo prosty, wyrobienie drożdżowego ciasta wymaga jednak pewnej wprawy. Mnie wyręcza robot kuchenny, który pozwala piec bułeczki bez opamiętania
Składniki na bułeczki z orzechami i cynamonem:
(15 bułeczek)
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki letniego mleka,
- 20 g drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 5-6 łyżeczek cukru.
Nadzienie:
- 200 g łuskanych orzechów włoskich,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 3 łyżki cynamonu,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego.
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 jajko,
- masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie bułeczek z orzechami i cynamonem:
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i gdy się rozpuszczą, połączyć ze szklanką mleka. W osobnym naczyniu połączyć połowę mąki i sól z drugą szklanką mleka, dodać rozprowadzone z mlekiem drożdże i wyrabiając ciasto, stopniowo dodawać pozostałą część mąki. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto, gdy będzie odchodzić od dłoni, zostawić na 15 minut pod ściereczką w ciepłym miejscu.
W międzyczasie z podanych składników przygotować nadzienie miksując wszystkie składniki. Można też teraz przygotować kruszonkę łącząc ze sobą dokładnie mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy. Osobno roztrzepać jajko (będzie potrzebne do posmarowania bułeczek przed pieczeniem).
Odstałe ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1 cm i pokroić na 5 długich, wąskich pasków. Na każdym z nich położyć cienką warstwę nadzienia, zostawiając ostatnie 3 cm bez nadzienia. Każdy z pasków zrolować, kończąc częścią bez nadzienia (brak nadzienia umożliwi sklejenie się ślimaczków. Gotowe ślimaczki z cynamonem układać na wysmarowanej masłem dużej blasze w dość dużych odstępach, a po zakończonej pracy przykryć bułeczki ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Wyrośnięte bułeczki szybko posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut do zarumienienia.
Comments
2 Responses to “Słodkie bułeczki z orzechami i cynamonem”