Idealne na jesienne sobotnie śniadanie czy deszczowy podwieczorek. Rozpływające się w ustach polskie śliwki, nuta kardamonu, a do tego wyciągnięte z zamrażarki maliny z ogródka… poezja!
Składniki na śliwki zapiekane w cieście z malinami i kardamonem:
- 1/2 szklanki mąki,
- jajo,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- łyżeczka cukru do ciasta,
- łyżeczka cukru do posypania,
- 3 śliwki,
- maliny.
Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Mieszam dokładnie składniki na ciasto i przelewam do foremki wysmarowanej masłem. Śliwki kroję na pół, usuwam pestki i układam na cieście przecięciem do góry, dociskając owoce do dna. Dookoła naczynka, przy krawędziach układam maliny, również zatapiając je w cieście. Wierzch posypuję drugą łyżeczką cukru (pierwsza wylądowała w cieście).
Piekę około 30 minut aż wierzch będzie zarumieniony i chrupiący.
Comments
1 Responses to “Śliwki zapiekane w cieście z malinami i kardamonem”