4304 Views |  Like

Śliwki zapiekane w cieście z malinami i kardamonem

Śliwki zapiekane w cieście z malinami i kardamonem

Śliwki zapiekane w cieście z malinami i kardamonem

Idealne na jesienne sobotnie śniadanie czy deszczowy podwieczorek. Rozpływające się w ustach polskie śliwki, nuta kardamonu, a do tego wyciągnięte z zamrażarki maliny z ogródka… poezja!

Składniki na śliwki zapiekane w cieście z malinami i kardamonem:

  • 1/2 szklanki mąki,
  • jajo,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • łyżeczka cukru do ciasta,
  • łyżeczka cukru do posypania,
  • 3 śliwki,
  • maliny.

Piekarnik rozgrzewam do 180°C. Mieszam dokładnie składniki na ciasto i przelewam do foremki wysmarowanej masłem. Śliwki kroję na pół, usuwam pestki i układam na cieście przecięciem do góry, dociskając owoce do dna. Dookoła naczynka, przy krawędziach układam maliny, również zatapiając je w cieście. Wierzch posypuję drugą łyżeczką cukru (pierwsza wylądowała w cieście).
Piekę około 30 minut aż wierzch będzie zarumieniony i chrupiący.