52497 Views |  2

Sernik z dyni

Sernik z dyni

Sernik z dyni

Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez jajek, sera… całkowicie wegański. Warto dodać, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania orzechów na profilaktykę nie tylko chorób serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę czy osteoporozę.

Składniki na sernik z dyni: 

  • 1 szklanka upieczonego miąższu z dyni,
  • 1 szklanka nerkowców,
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego,
  • o,5 szklanki mleka migdałowego,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1 lub 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • cynamon.

Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodajemy powoli, żeby dobrze zmiksować orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników. Olej kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony i dodajemy go, gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę.

Ciasto na sernik z dyni: 

  • 1 szklanka zmielonych migdałów,
  • 2 łyżki zmielonych daktyli.
  • 2 łyżki syropu klonowego albo miodu.
  • 1 lub więcej łyżka karobu.
  • sól,
  • sok z cytryny.

Wszystkie składniki  do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.

Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na minibabeczki. Potem nakładamy łyżką serek. Wstawimy do zamrażalnika i po kilku godzinach babeczki są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy aż będą miękkie. Możemy polać polewą czekoladową lub malinową. Ja z moją córką lubimy, kiedy są lekko zamrożone.

Wskazówki:
  • Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy, to polewamy ją od spodu ciepłą wodą i wtedy się „odkleją”.
  • Wychodzi ok. 10 babeczek. Zamiast robić minibabeczki możemy zrobić na zwykłej blaszce do tarty wtedy należy podwoić składniki na ser i ciasto.
  • Doskonały deser, który możemy zrobić i przechowywać w zamrażalniku, a następnie skorzystać wtedy, kiedy będzie nam potrzebny.