Deser na każdą okazję, łatwy w przygotowaniu, bez jajek, sera… całkowicie wegański. Warto dodać, że badania potwierdzają pozytywny wpływ spożywania orzechów na profilaktykę nie tylko chorób serca i układu krążenia, ale również na nadciśnienie, cukrzycę czy osteoporozę.
Składniki na sernik z dyni:
- 1 szklanka upieczonego miąższu z dyni,
- 1 szklanka nerkowców,
- 1/3 szklanki oleju kokosowego,
- o,5 szklanki mleka migdałowego,
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 1 lub 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- cynamon.
Nerkowce, dynię i mleko (mleko dodajemy powoli, żeby dobrze zmiksować orzechy) miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę składników. Olej kokosowy powinien być miękki albo lekko rozpuszczony i dodajemy go, gdy wszystko jest dobrze zmiksowane na kremową masę.
Ciasto na sernik z dyni:
- 1 szklanka zmielonych migdałów,
- 2 łyżki zmielonych daktyli.
- 2 łyżki syropu klonowego albo miodu.
- 1 lub więcej łyżka karobu.
- sól,
- sok z cytryny.
Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w robocie kuchennym lub ręcznie.
Z ciasta robimy małe kuleczki i układamy warstwę w formie na minibabeczki. Potem nakładamy łyżką serek. Wstawimy do zamrażalnika i po kilku godzinach babeczki są dobre do spożycia. Wyjmujemy z formy i czekamy aż będą miękkie. Możemy polać polewą czekoladową lub malinową. Ja z moją córką lubimy, kiedy są lekko zamrożone.
- Jeżeli mamy problem z wyciągnięciem z formy, to polewamy ją od spodu ciepłą wodą i wtedy się „odkleją”.
- Wychodzi ok. 10 babeczek. Zamiast robić minibabeczki możemy zrobić na zwykłej blaszce do tarty wtedy należy podwoić składniki na ser i ciasto.
- Doskonały deser, który możemy zrobić i przechowywać w zamrażalniku, a następnie skorzystać wtedy, kiedy będzie nam potrzebny.
Comments
3 Responses to “Sernik z dyni”