15622 Views |  Like

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Jest to jedno z ciast, które świetnie się udaje w kuchence mikrofalowej. Ale sernik z brzoskwiniami w piekarniku też można upiec…

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Składniki na sernik z brzoskwiniami i kruszonką

  • 600 g mielonego twarogu,
  • kilka brzoskwiń z puszki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • łyżka kakao,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka kaszki manny,
  • cukier wanilinowy.

Składniki na kruszonkę

  • 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych,
  • łyżka ziaren sezamu,
  • łyżka pokruszonych płatków migdałowych,
  • 3-4 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru.

Miękkie masło miksujemy z twarogiem. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy miksując do masy serowej. Mąkę ziemniaczaną i kaszkę wsypujemy mieszając łyżką. Odkładamy połowę masy, do drugiej dodajemy solidną łyżkę kakao. Do odpowiedniego naczynia (jeśli pieczemy w piekarniku to raczej mała forma) wlewamy najpierw masę kakaową, potem jasną. Sernik wkładamy do kuchenki na ok. 20 min na moc 500 W lub do piekarnika na 150° C na ok. 50 min.

Zwykle robiłam ten sernik z kruszonką z wiórków kokosowych, ale akurat zabrakło mi ich w kuchni, więc zaimprowizowałam i wyszła ciekawa kruszonka: roztopiłam masło na patelni, dodałam pokruszone płatki, migdały i sezam, na końcu cukier i zrumieniłam to wszystko.

Na upieczony sernik kładziemy odsączone i pokrojone brzoskwinie, smarujemy kruszonką i wstawiamy na wyższą moc (700 W) lub temperaturę (180° C) na kilka minut, aż się zapiecze.