Jest to jedno z ciast, które świetnie się udaje w kuchence mikrofalowej. Ale sernik z brzoskwiniami w piekarniku też można upiec…
Składniki na sernik z brzoskwiniami i kruszonką
- 600 g mielonego twarogu,
- kilka brzoskwiń z puszki,
- 1/2 kostki masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- łyżka kakao,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka kaszki manny,
- cukier wanilinowy.
Składniki na kruszonkę
- 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych,
- łyżka ziaren sezamu,
- łyżka pokruszonych płatków migdałowych,
- 3-4 łyżki masła,
- pół szklanki cukru.
Miękkie masło miksujemy z twarogiem. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy miksując do masy serowej. Mąkę ziemniaczaną i kaszkę wsypujemy mieszając łyżką. Odkładamy połowę masy, do drugiej dodajemy solidną łyżkę kakao. Do odpowiedniego naczynia (jeśli pieczemy w piekarniku to raczej mała forma) wlewamy najpierw masę kakaową, potem jasną. Sernik wkładamy do kuchenki na ok. 20 min na moc 500 W lub do piekarnika na 150° C na ok. 50 min.
Zwykle robiłam ten sernik z kruszonką z wiórków kokosowych, ale akurat zabrakło mi ich w kuchni, więc zaimprowizowałam i wyszła ciekawa kruszonka: roztopiłam masło na patelni, dodałam pokruszone płatki, migdały i sezam, na końcu cukier i zrumieniłam to wszystko.
Na upieczony sernik kładziemy odsączone i pokrojone brzoskwinie, smarujemy kruszonką i wstawiamy na wyższą moc (700 W) lub temperaturę (180° C) na kilka minut, aż się zapiecze.
Comments
6 Responses to “Sernik z brzoskwiniami i kruszonką”