5425 Views |  Like

Sernik z bakłażanem

Przepis na warzywne ciasto, przygotowane w formie zapiekanki z bakłażana.

Sernik z bakłażanem

Sernik z bakłażane

Składniki na sernik z bakłażana:

  • 2 małe bakłażany pokrojone na 2 cm plastry,
  • 150 g małych pomidorków śliwkowych (użyłam okrągłych) pokrojonych na pół,
  • 150 g fety (z podpuszczką mikrobiologiczną),
  • 150 g kremowego serka,
  • 90 ml oliwy,
  • 60 ml tłustej śmietanki,
  • 3 jajka,
  • sól i czarny pieprz,
  • 2 łyżki podartych liści oregano,
  • 3/4 łyżeczki zataru (mieszanka tymianku, sumaku i ziarna sezamowego z Bliskiego Wschodu  – opcjonalnie).

Nastawiamy piekarnik na 190°C. Wykładamy folią dno, a boki głębokiej, kwadratowej, formy do pieczenia – wymiar 19 cm (lub okrągłej o średnicy 22 cm) smarujemy oliwą – użyłam kamionkowej formy do zapiekania, więc nie wykładałam jej już folią.

Plastry bakłażana wykładamy na blachę obłożoną papierem do pieczenia smarujemy 4 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok. 40 minut aż oberżyny będą miękkie i złote. Gdy się upieką, wyjmujemy je i odkładamy, żeby ostygły. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.

W tym czasie w ubijamy razem sery, śmietanę i jajka z pieprzem do otrzymania gładkiej masy.
Plastry bakłażana układamy ciasno w formie tak, aby brzegi zachodziły na siebie, mają prawie stać jeden obok drugiego. Pozostałe puste miejsca wypełniamy pomidorkami i posypujemy całość połową oregano. Na wierzch wylewamy ser tak, aby było widać część plastrów i pomidorków. Resztę posypujemy oregano.
Sernik zapiekamy ok. 30 minut lub do ścięcia masy (po 30 minut zwiększyłam temperaturę do 170°C i przestawiłam na grzanie tylko do góry, bo masa się jeszcze nieco trzęsła ;-)).
Zostawić sernik do ostygnięcia do temperatury pokojowej, najlepiej wyjąć z formy. Przed samym podaniem posmarować pozostałą oliwą wymieszaną z zatarem lub samą oliwą.

Naprawdę pyszna rzecz :)