Przepis na warzywne ciasto, przygotowane w formie zapiekanki z bakłażana.
Składniki na sernik z bakłażana:
- 2 małe bakłażany pokrojone na 2 cm plastry,
- 150 g małych pomidorków śliwkowych (użyłam okrągłych) pokrojonych na pół,
- 150 g fety (z podpuszczką mikrobiologiczną),
- 150 g kremowego serka,
- 90 ml oliwy,
- 60 ml tłustej śmietanki,
- 3 jajka,
- sól i czarny pieprz,
- 2 łyżki podartych liści oregano,
- 3/4 łyżeczki zataru (mieszanka tymianku, sumaku i ziarna sezamowego z Bliskiego Wschodu – opcjonalnie).
Nastawiamy piekarnik na 190°C. Wykładamy folią dno, a boki głębokiej, kwadratowej, formy do pieczenia – wymiar 19 cm (lub okrągłej o średnicy 22 cm) smarujemy oliwą – użyłam kamionkowej formy do zapiekania, więc nie wykładałam jej już folią.
Plastry bakłażana wykładamy na blachę obłożoną papierem do pieczenia smarujemy 4 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy. Pieczemy ok. 40 minut aż oberżyny będą miękkie i złote. Gdy się upieką, wyjmujemy je i odkładamy, żeby ostygły. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150°C.
Naprawdę pyszna rzecz
Comments
4 Responses to “Sernik z bakłażanem”