Orzech nerkowca jest bogatym źródłem tłuszczów roślinnych, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, niacyny, kwasu foliowego i żelaza.
Składniki na ciasto na sernik:
- 2 i 1/2 szkl. orzechów nerkowców (mogą być także migdały),
- 1/4 szkl. soku z cytryny,
- 1/3 szkl. agave syropu,
- 1/2 szkl. oleju kokosowego (coconut oil),
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
- 1/3 szkl. wody,
- szczypta soli.
Składniki na kruchy spód pod sernik:
- 1/4 – 1/2 szkl. daktyli,
- 1 szkl. orzechów np. włoskich.
Składniki na polewę czekoladową:
- 5 łyżek masła kokosowego – coconut manna (można go zastąpić olejem kokosowym),
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka karobu lub kakao.
Orzechy na ciasto namocz na noc. Do food processora wrzuć orzechy i wlej wodę. Miksuj około 1 min. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolita masę. Daktyle, potrzebne na spód pod sernik, namocz na około 30 min. Zmiksuj orzechy z daktylami na klejącą się masę.
Formę wyłóż przygotowanym spodem i dobrze ugnieć. Wlej masę serową i wstaw do zamrazalnika na około 3 godz.
Przygotuj polewę. Rozpuść mannę i olej w cieplej kąpieli wodnej, dodaj karob lub kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec polej sernik polewą czekoladową. Przechowuj w lodówce.
Comments
5 Responses to “Sernik wegański (RAW)”