23713 Views |  1

Sernik malinowy z nerkowców (bez sera i jajek)

Zrobiłam ten sernik z nerkowców (cashew). Ciekawostką jest to, że nerkowce nie są orzechami, jak to jest ogólnie przyjęte, ale nasionami owocu z drzewa nerkowca. Zawierają one jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy), który wpływa korzystnie na profilaktykę chorób serca. Sernik nie zawiera cholesterolu i jest smaczny. Warto zaznaczyć, że nerkowce mają niższą zawartość tłuszczu niż większość orzechów.

Sernik malinowy z nerkowców

Sernik malinowy z nerkowców

Składniki na sernik malinowy z nerkowców:

Masa biała:

  • 3/4 szklanki nerkowców (cashew),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki agaru*,
  • 1, 5  szklanki mleka sojowego lub mleka migdałowego,
  • ½ łyżeczki zmielonego ziarna sezamu (lub masła sezamowego – tahini),
  • szczypta soli.

Ciasto:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów,
  •  1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Masa malinowa:

  • 1,5 szklanki malin (albo truskawek).

Składniki i wykonanie tej masy jest takie same jak masy białej.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w malakserze, następnie wykładamy je na dno tortownicy albo formy do tarty i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  2. Orzechy najlepiej umyć przed użyciem i namoczyć albo na noc, albo zalać na 20 min. gorącą wodą. Wtedy będą miękkie i dobrze się zmiksują.
  3. Do blendera lub malaksera dodajemy orzechy, cytrynę, miód, sól, agar, mleko i miksujemy na jednolitą masę. Potem wylewamy zawartość z blendera do garnka i gotujemy ok. 2-4 min. ciągle mieszając. Po zagotowaniu przygotowaną masą zalewamy foremki z ciastem i wygładzamy.
  4. Masę malinową robimy dokładnie tak samo, tyle tylko, że po zagotowaniu masę wlewamy do blendera i miksujemy z malinami, następnie wlewamy na masę białą i wygładzamy. Kolejność wykonywania masy białej lub malinowej jest dowolna.
  5. Po kilku minutach możemy udekorować ciasto malinami i wiórkami kokosowymi. Sernik wkładamy do lodówki, aby go ostudzić.

*Agar w wielkim skrócie jest to „wegetariańska żelatyna” pozyskiwana czerwonych glonów zwanych krasnorostami. Jeżeli nie mamy agaru, proponuję użyć mąki ziemniaczanej, ok. 2  lub 3 łyżki.