Zrobiłam ten sernik z nerkowców (cashew). Ciekawostką jest to, że nerkowce nie są orzechami, jak to jest ogólnie przyjęte, ale nasionami owocu z drzewa nerkowca. Zawierają one jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy), który wpływa korzystnie na profilaktykę chorób serca. Sernik nie zawiera cholesterolu i jest smaczny. Warto zaznaczyć, że nerkowce mają niższą zawartość tłuszczu niż większość orzechów.
Składniki na sernik malinowy z nerkowców:
Masa biała:
- 3/4 szklanki nerkowców (cashew),
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki agaru*,
- 1, 5 szklanki mleka sojowego lub mleka migdałowego,
- ½ łyżeczki zmielonego ziarna sezamu (lub masła sezamowego – tahini),
- szczypta soli.
Ciasto:
- 1 szklanka zmielonych migdałów,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Masa malinowa:
- 1,5 szklanki malin (albo truskawek).
Składniki i wykonanie tej masy jest takie same jak masy białej.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki do ciasta miksujemy w malakserze, następnie wykładamy je na dno tortownicy albo formy do tarty i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
- Orzechy najlepiej umyć przed użyciem i namoczyć albo na noc, albo zalać na 20 min. gorącą wodą. Wtedy będą miękkie i dobrze się zmiksują.
- Do blendera lub malaksera dodajemy orzechy, cytrynę, miód, sól, agar, mleko i miksujemy na jednolitą masę. Potem wylewamy zawartość z blendera do garnka i gotujemy ok. 2-4 min. ciągle mieszając. Po zagotowaniu przygotowaną masą zalewamy foremki z ciastem i wygładzamy.
- Masę malinową robimy dokładnie tak samo, tyle tylko, że po zagotowaniu masę wlewamy do blendera i miksujemy z malinami, następnie wlewamy na masę białą i wygładzamy. Kolejność wykonywania masy białej lub malinowej jest dowolna.
- Po kilku minutach możemy udekorować ciasto malinami i wiórkami kokosowymi. Sernik wkładamy do lodówki, aby go ostudzić.
*Agar w wielkim skrócie jest to „wegetariańska żelatyna” pozyskiwana czerwonych glonów zwanych krasnorostami. Jeżeli nie mamy agaru, proponuję użyć mąki ziemniaczanej, ok. 2 lub 3 łyżki.
Comments
7 Responses to “Sernik malinowy z nerkowców (bez sera i jajek)”