7521 Views |  Like

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Przepis na sernik kajmakowy to nieco zmodyfikowany przepis pochodzący z bloga „White Plate”. Piekę ten sernik na szczególne okazje – moim zdaniem jest bardziej wykwintny niż te z cukierni, a przy tym bardzo domowy i delikatny w smaku. Polecam amatorom kajmakowo-toffee-karmelowych słodkości :)

Składniki na spód sernika kajmakowego:

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 200 g ciasteczek kruchych, np. herbatników holenderskich,
  • 80 g roztopionego masła.

Blachę 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozdrobnić, orzechy drobno posiekać i połączyć z roztopionym masłem. Gotową masę przełożyć na blachę, wyrównać i mocno docisnąć. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 12-15 minut.

Składniki na masę sernika kajmakowego:

  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 x cukier wanilinowy,
  • 4 jajka,
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować przez 3 h pilnując, aby ciągle była zanurzona w wodzie. Po 3 h zanurzyć puszkę w zimnej wodzie na 15 minut. Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 3/5 puszki kajmaku (reszta będzie potrzebna do polewy) i ucierać na gładką masę, dodając pojedynczo jajka i po łyżce sera. Na końcu wmiksować mąkę.

Masę wylać na podpieczony spód i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Jeśli sernik zaczyna się szybko rumienić, wystarczy przykryć wierzch folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Sernik studzić przy otwartym piekarniku.

Polewa do sernika kajmakowego:

Resztę masy kajmakowej włożyć do rondelka, dodać 4 łyżki mleka i podgrzewać na małym ogniu aż masa stanie się bardziej płynna – ewentualne grudki zmiksować. Następnie dodać 1 łyżkę masła, dokładnie wymieszać i polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.

Smacznego!