Przepis na sernik kajmakowy to nieco zmodyfikowany przepis pochodzący z bloga „White Plate”. Piekę ten sernik na szczególne okazje – moim zdaniem jest bardziej wykwintny niż te z cukierni, a przy tym bardzo domowy i delikatny w smaku. Polecam amatorom kajmakowo-toffee-karmelowych słodkości
Składniki na spód sernika kajmakowego:
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 200 g ciasteczek kruchych, np. herbatników holenderskich,
- 80 g roztopionego masła.
Blachę 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozdrobnić, orzechy drobno posiekać i połączyć z roztopionym masłem. Gotową masę przełożyć na blachę, wyrównać i mocno docisnąć. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 12-15 minut.
Składniki na masę sernika kajmakowego:
- 400 g mleka słodzonego skondensowanego,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 x cukier wanilinowy,
- 4 jajka,
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować przez 3 h pilnując, aby ciągle była zanurzona w wodzie. Po 3 h zanurzyć puszkę w zimnej wodzie na 15 minut. Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 3/5 puszki kajmaku (reszta będzie potrzebna do polewy) i ucierać na gładką masę, dodając pojedynczo jajka i po łyżce sera. Na końcu wmiksować mąkę.
Masę wylać na podpieczony spód i piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Jeśli sernik zaczyna się szybko rumienić, wystarczy przykryć wierzch folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Sernik studzić przy otwartym piekarniku.
Polewa do sernika kajmakowego:
Resztę masy kajmakowej włożyć do rondelka, dodać 4 łyżki mleka i podgrzewać na małym ogniu aż masa stanie się bardziej płynna – ewentualne grudki zmiksować. Następnie dodać 1 łyżkę masła, dokładnie wymieszać i polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Comments
4 Responses to “Sernik kajmakowy”