Zwegowani » Ciasta desery, Dania wigilijne

Sernik gotowany z polewą czekoladową


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 18
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (27 głosów)
Loading...Loading...

Sernik gotowany przypadnie do gustu nawet największym smakoszom ciasta z twarogu. Można go zrobić wszędzie, ponieważ przygotowując sernik gotowany niepotrzebny nam jest piekarnik. Przepis na ciasto bez piekarnika.

Sernik gotowany z polewą czekoladową

Sernik gotowany z polewą czekoladową

Składniki na sernik gotowany

  • 3/4 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 3 jajka,
  • 1-2 budynie waniliowe,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 opakowania herbatników.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki kakao.

Masło i cukier rozpuszczamy w rozgrzanym rondelku. Dodajemy twaróg, roztrzepane jajka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozpuszczamy w mleku i gotujemy ciągle mieszając, po czym masę dolewamy do rondelka. Blaszkę do sernika wykładamy herbatnikami. Na ułożone ciastka wylewamy ostudzoną masę i przykrywamy warstwą herbatników. Sernik gotowany polewamy polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier puder, wodę i kakao. Całość zagotowujemy. Ciepłą masę rozlewamy na górną warstwę herbatników.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Samosa - pierożki ziemniaczane
Kuchnia indyjska kryje w sobie wiele tajemnic. Tajemnic, które objawiają się jako pyszne i proste da...
Ucierana szarlotka
Ten placek nie lubi miksera. No, może w początkowej fazie, ale potem trzeba go ucierać drewnianą pał...
Zupa krem z dyni
Odwiedzając warzywniak nie da się nie zauważyć, że sezon na dynię trwa na dobre. Toteż dostępne na s...
Wiosenne kanapki
Kolorowe kanapki możemy serwować nie tylko znak nadchodzącej wiosny. Większość produktów dostępna ...
Tarta czekoladowa dla niecierpliwych łasuchów
Przepis na tartę czekoladową "Weg lubi zjeść" ;)   Składniki na tartę c...
Karpatka
Ciasto znane wszystkim - piekły je nasze mamy, ciocie, babcie... Chrupiące z wierzchu i naładowane k...

Komentarzy: 18

  • avatar
    vespertinee:

    Fajny pomysł :) No i przepis dla mnie, bom bezpiekarniczna ciągle…

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    poswix:

    Cudowności! :-) Element gotowania jest dużym zaskoczeniem… Że też się to tak da… :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alinka:

    Uwielbiam serniki pod każdą postacią. I gotowany sernik też zawsze mi smakuje, chociaż przyznam że do tej pory robiłam taki sernik tylko na kruchym cieście.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    gosiaa99:

    Bardzo fajny pomsl. Musi byc niebansko kremowy…mniam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Majana:

    Podoba mi się ten pomysł na sernik. Gotowanego jeszcze nie robiłam i nie jadłam. A sernikowa jestem baaaardzo:)
    PozdrawiaM!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Grazyna:

    Sernik gotowany, to był pierwszy, który robiłam. Łatwo go zrobić i pyszny jest :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    CzcicielkaSoi:

    A ja się spytam, czy budyń domowej produkcji się nada?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zuzanna:

    Czcicielko Soi, z wiarygodnego źródła dowiedziałam się, że budyń domowej produkcji powinien sprawdzić się równie dobrze jak budynie z paczki:)
    Jeśli natomiast chodzi o budynie z proszku, to polecam te polskiej produkcji – są gęstsze i sernik lepiej się trzyma.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Staszek:

    Sernik, jak marzenie…w sam raz na wigilijny stol.
    P.S. Tylko strojenie sprawia trudnosci, gdyby tylko moc tak, jak na tych profesjonalnych zdjeciach.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Nati:

    a czy polewa smaczna ??

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Prawdopodobnie bardzo mega smaczna :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Meg:

    serniczek pyszny i bardzo łatwy. Ja nie daję tyle polewy jedynie ozdabiam polewą sernik a do sernika dodaję brzoskwinie. Palce lizać ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Joanna:

    A jak długo może taki sernik stać w lodówce żeby się nie zepsół… z 5 dni postoi???

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    szkoda ze sernik nie weganski….

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Serniczek pychotka delikatny kremowy boski ,tylko taka moja uwaga dodałam bym troche mniej mleka do rozrobienia budyniu .wykonałm wg przepisu cisto troszke wyszło ;luzne; bałam sie ze nie wyjdzie ale nastepnego dnia po wstawieniu do lodówki wyszło super .Polecam ten przepis jest prosty w wykonaniu natomiast smakowo rozpływa sie w ustach-:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    iza:

    jeśli budyń w takich proporcjach zagotujemy ciągle mieszając powstaje masa,która za Chiny nie daje się połączyć z resztą w garnku!!!! zrobiły się grudy i zmarnowałam wszystkie produkty!!!! przepis do bani Zuzanno!!! powinnaś napisać,że wszystkie produkty łączymy w garnku z twarogiem,jajkami,masłem…itp.LIPAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    prawda sernik pychaaaa ;) ale mam pytanko czy wam tez ta masa sernikowa wyszła troszke rzadka ? sernik stal w lodowce cała noc a po mimo tego jest troszke rzadki .

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    do Izy : mnie rowniez budyn wyszedł bardzo gesty ale wzielam robota kuchennego w obroty i wszystko zmikosowałam :) wynik = masa bezgrudkowa :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.