Zwegowani » Ciasta desery, Dania wigilijne

Sernik gotowany z polewą czekoladową


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 18
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (27 głosów)
Loading ... Loading ...

Sernik gotowany przypadnie do gustu nawet największym smakoszom ciasta z twarogu. Można go zrobić wszędzie, ponieważ przygotowując sernik gotowany niepotrzebny nam jest piekarnik. Przepis na ciasto bez piekarnika.

Sernik gotowany z polewą czekoladową

Sernik gotowany z polewą czekoladową

Składniki na sernik gotowany

  • 3/4 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 3 jajka,
  • 1-2 budynie waniliowe,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 opakowania herbatników.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki kakao.

Masło i cukier rozpuszczamy w rozgrzanym rondelku. Dodajemy twaróg, roztrzepane jajka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozpuszczamy w mleku i gotujemy ciągle mieszając, po czym masę dolewamy do rondelka. Blaszkę do sernika wykładamy herbatnikami. Na ułożone ciastka wylewamy ostudzoną masę i przykrywamy warstwą herbatników. Sernik gotowany polewamy polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier puder, wodę i kakao. Całość zagotowujemy. Ciepłą masę rozlewamy na górną warstwę herbatników.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Zupa z dyni
Zupa z dyni jest doskonałym daniem na chłodne, jesienne wieczory, w których śnieg prószy za oknem:) ...
Omlet
Kto powiedział, że dobre śniadanie nie może być szybkie i proste? Nie zawsze musimy przecież podawać...
Zupa krem z dyni
Odwiedzając warzywniak nie da się nie zauważyć, że sezon na dynię trwa na dobre. Toteż dostępne na s...
Chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniaczany z boczniakami
Przepis na gulasz ziemniaczany z grzybami. Składniki na chrzanowo-orzechowy gulasz ziemniac...
Racuszki twarogowe z truskawkami
Przepis na te racuszki zaczerpnęłam ze starej książki z lat 70-tych, zwędzonej ;-) Mamie Wszystko z ...
Pierogi z dynią
Przepis na pierogi w wersji jesiennej :) Składniki na pierogi z dynią: 400 g mąki, ol...

Komentarzy: 18

  • avatar
    vespertinee:

    Fajny pomysł :) No i przepis dla mnie, bom bezpiekarniczna ciągle…

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    poswix:

    Cudowności! :-) Element gotowania jest dużym zaskoczeniem… Że też się to tak da… :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alinka:

    Uwielbiam serniki pod każdą postacią. I gotowany sernik też zawsze mi smakuje, chociaż przyznam że do tej pory robiłam taki sernik tylko na kruchym cieście.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    gosiaa99:

    Bardzo fajny pomsl. Musi byc niebansko kremowy…mniam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Majana:

    Podoba mi się ten pomysł na sernik. Gotowanego jeszcze nie robiłam i nie jadłam. A sernikowa jestem baaaardzo:)
    PozdrawiaM!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Grazyna:

    Sernik gotowany, to był pierwszy, który robiłam. Łatwo go zrobić i pyszny jest :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    CzcicielkaSoi:

    A ja się spytam, czy budyń domowej produkcji się nada?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zuzanna:

    Czcicielko Soi, z wiarygodnego źródła dowiedziałam się, że budyń domowej produkcji powinien sprawdzić się równie dobrze jak budynie z paczki:)
    Jeśli natomiast chodzi o budynie z proszku, to polecam te polskiej produkcji – są gęstsze i sernik lepiej się trzyma.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Staszek:

    Sernik, jak marzenie…w sam raz na wigilijny stol.
    P.S. Tylko strojenie sprawia trudnosci, gdyby tylko moc tak, jak na tych profesjonalnych zdjeciach.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Nati:

    a czy polewa smaczna ??

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    Prawdopodobnie bardzo mega smaczna :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Meg:

    serniczek pyszny i bardzo łatwy. Ja nie daję tyle polewy jedynie ozdabiam polewą sernik a do sernika dodaję brzoskwinie. Palce lizać ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Joanna:

    A jak długo może taki sernik stać w lodówce żeby się nie zepsół… z 5 dni postoi???

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    szkoda ze sernik nie weganski….

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Serniczek pychotka delikatny kremowy boski ,tylko taka moja uwaga dodałam bym troche mniej mleka do rozrobienia budyniu .wykonałm wg przepisu cisto troszke wyszło ;luzne; bałam sie ze nie wyjdzie ale nastepnego dnia po wstawieniu do lodówki wyszło super .Polecam ten przepis jest prosty w wykonaniu natomiast smakowo rozpływa sie w ustach-:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    iza:

    jeśli budyń w takich proporcjach zagotujemy ciągle mieszając powstaje masa,która za Chiny nie daje się połączyć z resztą w garnku!!!! zrobiły się grudy i zmarnowałam wszystkie produkty!!!! przepis do bani Zuzanno!!! powinnaś napisać,że wszystkie produkty łączymy w garnku z twarogiem,jajkami,masłem…itp.LIPAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    prawda sernik pychaaaa ;) ale mam pytanko czy wam tez ta masa sernikowa wyszła troszke rzadka ? sernik stal w lodowce cała noc a po mimo tego jest troszke rzadki .

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    do Izy : mnie rowniez budyn wyszedł bardzo gesty ale wzielam robota kuchennego w obroty i wszystko zmikosowałam :) wynik = masa bezgrudkowa :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.