34293 Views |  1

Samosa – pierożki ziemniaczane

Kuchnia indyjska kryje w sobie wiele tajemnic. Tajemnic, które objawiają się jako pyszne i proste dania. Przybliżymy kolejne z nich – samosy, czyli malutkie pierogi. Mogą występować pod różnymi postaciami i z różnorodnym nadzieniem. Do niezwykle kruchego ciasta dodaliśmy ostrą mieszankę – papryki chili z purée z ziemniaków. Wyszło wyśmienicie, chociaż pozostał mały niedosyt – w maślanym i chrupiącym cieście nie ukryliśmy chińskiej przepowiedni, a chwilami hinduskie ciasto aż się prosiło o taką synergię :)

Samosa - pierożki ziemniaczane

Samosa - pierożki ziemniaczane

Składniki na ciasto do samosów

  • 3 łyżki masła,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki wody.

Składniki na nadzienie do samosów

  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3/4 czerwonej papryczki chili,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka sproszkowanego lub startego imbiru,
  • pół łyżeczki sproszkowanego chili,
  • pół łyżeczki kminku,
  • łyżeczka soli,
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia.

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką za pomocą rąk tak, by ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane, czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy ją widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kulę. Ciasto na samosy odstawiamy na bok.

Ziemniaki, potrzebne na nadzienie, gotujemy. Po ostygnięciu wyrabiamy z nich purée. Dodajemy imbir, kminek, czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.

Z ciasta na samosy formujemy malutkie kulki. Każdą po kolei rozwałkowujemy w niewielki, cienki i okrągły placek. Placki dzielimy na pół. Przekrojony brzeg samosa zwilżamy odrobiną wody i oba jego końce sklejamy ze sobą (zob. zdjęcie). Do środka nakładamy farsz do pierogów. Górną, owalną krawędź, także sklejamy i łączymy z poprzednimi „zamykając” nadzienie, a samosom nadając kształt trójkątów.

Samosy smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180° C (zob. test pieczywa). Smażymy z obu stron aż się zarumienią. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik.

Samosy, w tym wypadku lekko pikantne pierożki z ziemniakami, najlepiej podawać z sosem – w zależności od upodobań – z łagodnym, np. śmietankowym, lub z ostrym sosem salsa. W zależności od wielkości pierożków wychodzi ich nawet do 22 sztuk.

Schemat sklejania samosów: