Jedno z najbardziej znanych połączeń – truskawkowej soczystości ze świeżością zielonych liści – nie znalazłoby prawdopodobnie uznania, gdyby nie dodatkowy, niezastąpiony komponent. Orzeszki w pewien sposób są esencją tej sałatki, brakującym elementem:) Wszystkie składniki razem tworzą idealnie zgrany zespół:) Zapraszamy zatem do wypróbowania lekkiej i szybko przyrządzanej sałatki z truskawek i świeżego szpinaku.
Składniki na sałatkę ze szpinakiem i truskawkami
- kilka truskawek,
- 100 g świeżego szpinaku,
- garść orzeszków ziemnych niesolonych lub orzechów piniowych,
- ocet balsamiczny,
- łyżka oliwy,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Szpinak możemy przyrządzić na dwa sposoby: albo dodamy umyte i osuszone liście, albo zblanszowane (na zdjęciach szpinak nie poddany blanszowaniu). Najlepiej zostawić parę świeżych liści i udekorować nimi sałatkę, a resztę włożyć na 3-4 minuty do wrzącej wody. Zblanszowany szpinak odsączamy.
Truskawki kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku. Uprażone na patelni orzeszki łączymy z innymi składnikami. Sałatkę ze szpinaku i truskawek polewamy sokiem z cytryny (nie więcej niż łyżeczkę), kilkoma kroplami octu balsamicznego i oliwą. Mieszamy i doprawiamy.
Comments
1 Responses to “Sałatka ze szpinakiem i truskawkami”