Przepyszna sałatka z pęczakiem, czyli kaszą wyrabianą z jęczmienia, polecam! Oryginalny przepis pochodzi stąd. Zamiast farro (orkiszu) użyłam właśnie pęczaku.
Składniki na sałatkę z pęczaku – dla dwóch osób
- 100 g pęczaku wcześniej namoczonego i ugotowanego w świeżej wodzie, bez soli,
- 2 czerwone pieczone papryki pokrojone w 1 cm paski (użyłam kupnych, marynowanych),
- 10 czarnych, marynowanych oliwek pokrojonych wzdłuż na połówki,
- łyżeczka posiekanego świeżego oregano – nie dałam,
- 3 zielone cebulki drobno posiekane,
- 100 g fety połamanej na spore kawałki.
Składniki na sos do sałatki – dressing
- sok ze średniej cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżka miodu,
- 1.2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy – dałam wege bulion,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – nie miałam dałam słodkiej,
- 1/2 rozgniecionego/przeciśniętego przez praskę ząbek czosnku – dałam 1 mały,
- 1/2 łyżeczki dobrej morskiej soli.
Przygotowanie sałatki
Kaszę jęczmienną (pęczak) ugotować, odstawić do odsączenia. Jeżeli pieczemy paprykę sami, to również należy wcześniej ją przygotować, upiec, obrać ze skóry i pokroić na jedno-centymetrowe paski. W miseczce wymieszać składniki sosu i odstawić na bok.
Pęczak przełożyć do sporej miski, dodać paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać dressing i delikatnie wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soli. Przełożyć do miseczek, dodać na wierzch resztę fety, można posypać jeszcze wędzoną papryką – jak się ma 😉
http://zielenina.blogspot.com/2010/05/saatka-z-peczaku-z-pieczona-papryka.html
Comments
2 Responses to “Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek”