4702 Views |  Like

Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek

Przepyszna sałatka z pęczakiem, czyli kaszą wyrabianą z jęczmienia, polecam! Oryginalny przepis pochodzi stąd. Zamiast farro (orkiszu) użyłam właśnie pęczaku.

Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek

Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek

Składniki na sałatkę z pęczaku – dla dwóch osób

  • 100 g pęczaku wcześniej namoczonego i ugotowanego w świeżej wodzie, bez soli,
  • 2 czerwone pieczone papryki pokrojone w 1 cm paski (użyłam kupnych, marynowanych),
  • 10 czarnych, marynowanych oliwek pokrojonych wzdłuż na połówki,
  • łyżeczka posiekanego świeżego oregano – nie dałam,
  • 3 zielone cebulki drobno posiekane,
  • 100 g fety połamanej na spore kawałki.

Składniki na sos do sałatki – dressing

  • sok ze średniej cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka miodu,
  • 1.2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy – dałam wege bulion,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – nie miałam dałam słodkiej,
  • 1/2 rozgniecionego/przeciśniętego przez praskę ząbek czosnku – dałam 1 mały,
  • 1/2 łyżeczki dobrej morskiej soli.

Przygotowanie sałatki

Kaszę jęczmienną (pęczak) ugotować, odstawić do odsączenia. Jeżeli pieczemy paprykę sami, to również należy wcześniej ją przygotować, upiec, obrać ze skóry i pokroić na jedno-centymetrowe paski. W miseczce wymieszać składniki sosu i odstawić na bok.

Pęczak  przełożyć do sporej miski, dodać paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać dressing i delikatnie wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soli. Przełożyć do miseczek, dodać na wierzch resztę fety, można posypać jeszcze wędzoną papryką – jak się ma 😉

http://zielenina.blogspot.com/2010/05/saatka-z-peczaku-z-pieczona-papryka.html