Sałatka ze startej marchwi z udziałem orzechów ziemnych, papryki i rodzynek. Wszystkie składniki sałatki zanurzone w soku z pomarańczy i oprószone makiem. Brzmi interesująco? A to dopiero początek tej historii kuchennej:) Spróbuj. Zachęcamy
Składniki na sałatkę z marchewki, papryki i orzechów
- 450-470 g marchewki,
- papryka (zielona, czerwona lub żółta),
- 75 g rodzynek,
- 50-70 g orzechów ziemnych (fistaszki, orzechy arachidowe),
- łyżka maku.
Sos do sałatki z marchwi
- sok wyciśnięty z pomarańczy,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól, pieprz.
Propozycja sosu w wersji wegańskiej
- sok z pomarańczy,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól, pieprz.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę, prażone orzeszki ziemne i rodzynki. Sałatkę posypujemy makiem. Mieszamy.
Łączymy majonez, jogurt i sok z pomarańczy (podobnie w sosie dla wegan: olej słonecznikowy z musztardą i sokiem). Polewamy sałatkę sosem.
Sałatkę z marchwi, papryki i orzeszków dekorujemy cienko pokrojonymi skórkami pomarańczy.
Comments
4 Responses to “Sałatka z marchewką, papryką i orzechami”