4107 Views |  Like

Sałatka z kuskusem, ogórkiem i kukurydzą

Niezwykle kolorowa sałatka, taka, która przyciąga wzrok na tyle, że nie sposób się oderwać :) Czarne oliwki, żółte ziarna kukurydzy, blady, lekki, ale gęsty kuskus, czerwona cebula i zielone kawałki ogórka to połączenie wprost idealne, dobre nie tylko jako danie sałatkowe. Sałatka – z uwagi na kaszę (kluski kuskus) – możemy serwować także w formie potrawki, jako drugie danie obiadowe. Wyśmienita :)

Sałatka z kuskusem,ogórkiem i kukurydzą

Sałatka z kuskusem,ogórkiem i kukurydzą

Składniki na sałatkę z kuskusem, ogórkiem i kukurydzą

  • 0,5 szklanki kuskusu,
  • duży ogórek świeży,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona cebula (1-1,5),
  • garść czarnych oliwek,
  • bulion warzywny z jednej kostki (0,5 litra),
  • natka pietruszki (opcjonalnie, do przybrania),
  • sól, pieprz.

Odmierzoną ilość kuskusu zalewamy przygotowanym wywarem warzywnym tak, aby zakrył kaszę o ponad centymetr. Kuskus przykrywamy i odstawiamy na bok.

W tym czasie łączymy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę ogórki, odsączoną kukurydzę i kilka przekrojonych na pół oliwek. Pokrojoną drobno cebulę zalewamy wrzącą wodę i zostawiamy na 3-5 minut, a następnie odsączamy i dodajemy do reszty składników.

Gęsty kuskus mieszamy z warzywami. Sałatkę doprawiamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.