Zwegowani » Sałatki surówki, Śniadania kolacje

Sałatka z kuskusem, ogórkiem i kukurydzą


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 13
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (20 głosów)
Loading ... Loading ...

Niezwykle kolorowa sałatka, taka, która przyciąga wzrok na tyle, że nie sposób się oderwać :) Czarne oliwki, żółte ziarna kukurydzy, blady, lekki, ale gęsty kuskus, czerwona cebula i zielone kawałki ogórka to połączenie wprost idealne, dobre nie tylko jako danie sałatkowe. Sałatka – z uwagi na kaszę (kluski kuskus) – możemy serwować także w formie potrawki, jako drugie danie obiadowe. Wyśmienita :)

Sałatka z kuskusem,ogórkiem i kukurydzą

Sałatka z kuskusem,ogórkiem i kukurydzą

Składniki na sałatkę z kuskusem, ogórkiem i kukurydzą

  • 0,5 szklanki kuskusu,
  • duży ogórek świeży,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona cebula (1-1,5),
  • garść czarnych oliwek,
  • bulion warzywny z jednej kostki (0,5 litra),
  • natka pietruszki (opcjonalnie, do przybrania),
  • sól, pieprz.

Odmierzoną ilość kuskusu zalewamy przygotowanym wywarem warzywnym tak, aby zakrył kaszę o ponad centymetr. Kuskus przykrywamy i odstawiamy na bok.

W tym czasie łączymy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę ogórki, odsączoną kukurydzę i kilka przekrojonych na pół oliwek. Pokrojoną drobno cebulę zalewamy wrzącą wodę i zostawiamy na 3-5 minut, a następnie odsączamy i dodajemy do reszty składników.

Gęsty kuskus mieszamy z warzywami. Sałatkę doprawiamy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Sałatka z brokułami, cukinią i oliwkami
Ta wersja sałatki- grzybowo-brokułowej jest pełna kolorów i smaków. Warto spróbować :) Sk...
Wiosenne kanapki
Kolorowe kanapki możemy serwować nie tylko znak nadchodzącej wiosny. Większość produktów dostępna ...
Kapusta po litewsku
Kapusta po litewsku to smaczna przystawka dla zwolenników kapusty w wersji słodko-kwaśnej. Sk...
Kotlet sojowy z ryżem i szpinakiem
Przepis na efektownie podany kotlet sojowy. Składniki na kotlety sojowy z ryżem i szpinakiem ...
Soczewica czerwona z ryżem
Dość prosty przepis na danie z kuchni indyjskiej.  Sprawdzone, bo wczoraj się nim objadłam. Przepis ...
Groch z kapustą - kotlety wegetariańskie
Nie wiem, z czym kojarzy się Wam groch z kapusta, ale mnie z potrawa wigilijna. Pomyślałam, że  w ...

Komentarzy: 13

  • avatar
    vespertinee:

    A mi ostatnio kuskus po głowie chodził, skończyło się na ryżu ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    vespertinee:

    Ooo, to mi się podoba! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Iza:

    fajna sałatka… pewnie wypróbuję tylko bez oliwek…;):) pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zayec:

    oooo kocham was, ostatnio kombinowałam jakiś mix z kus kus:D jutro robię:D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zayec:

    zrobiłam i jest pyszne:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ola;p:

    O jaka super!:)
    Dziękuję za Wasz udział:*
    PS:Ostatnio pokochałam kaszę kuskus:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    maja:

    dzis jadlam.. wydawało sie fajne a jest mdłe i „Czegos” brakje;/.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Bardzo smaczne danie ja urozmaicilam je dodajac jeszcze czerwona fasole,pomidora i natke pietruszki,odpowiednio doprawione napewno nie bedzie mdle,cieple nadaje sie na obiad,dzieki pozdrawiam:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Tyna:

    „uwielbiam” czytać opinie na stronach kulinarnych pod przepisami, w stylu „wygląda pysznie, kiedyś zrobię, powinno być dobre”. Bożeeee, czy nie mogą się wypowiadać tylko osoby, które faktycznie zrobiły danie i podzielić się refleksjami?? Ehhh A ja nadal nie wiem co zrobić na obiad! :/

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Agnieszka:

    niestety danie też wydało mi się jakoś mdłe, czegoś brakuje! (moja wersja jest bez oliwek)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Maciej:

    Witam. Zrobiłem lekką modyfikację używając do przyprawienia soli ziołowej i dodałem pokrojoną czerwoną paprykę i jest pychotka:))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Aleksandra:

    bulion, z kostki warzywnej, na stronie dotyczącej zdrowego jedzenia? hmmm…to przykładowy skład:sól,tłuszcz roślinny utwardzony(glutaminian sodu,izodynian di sodowy,guanylan disodowy)-substancje wzmacniające smak i zapach,skrobia ziemniaczana ,cukier,warzywa suszone,,marchew,cebula ,seler,pasternak,natka pietruszki,aromat,olej roślinny,przyprawy,ekstrakt drożdżowy,kwas cytrynowy-regulator kwasowości. Oczywiście warzyw jest około 10%. No chyba że autor ma dojście do zdrowych kostek bulionowych, chętnie skorzystam, w internecie są przepisy na zrobienie domowych kostek :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Agata:

    Gwoli ścisłości, to jest strona dotycząca diety wegetariańskiej a czy będzie ona zdrowa zależy tylko od nas ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.