Niezwykle prosta sałatka, a zarazem orzeźwiająca dzięki winogronom i świeżym liściom kapusty pekińskiej. Do tego nieodłączne orzechy wzbogacające smak sałatki i czerwone, soczyste pomidory. To wszystko sprawia, że lekki posiłek staje się smaczny i pożywny.
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej,
- 2 pomidory,
- średniej wielkości kiść zielonych winogron (ok. 400 g),
- garść orzechów ziemnych (arachidowych) lub pistacji,
- kukurydza (opcjonalnie),
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1,5-2,5 łyżki oleju balsamicznego,
- sól, pieprz.
Kapustę myjemy. Liście suszymy i kroimy w niewielkiej wielkości paski. Pomidory kroimy na ósemki i dodajemy do kapusty. Winogrona przepoławiamy starając się usunąć pestki. Orzeszki ziemne albo pistacje rozgniatamy kulą do ugniatania. Wszystkie składniki mieszamy.
Sałatkę z kapusty pekińskiej polewamy oliwą z oliwek i olejem balsamicznym. Przyprawiamy dla smaku.
Comments
7 Responses to “Sałatka z kapusty pekińskiej i winogron”