16206 Views |  Like

Sałatka z kapusty pekińskiej i winogron

Niezwykle prosta sałatka, a zarazem orzeźwiająca dzięki winogronom i świeżym liściom kapusty pekińskiej. Do tego nieodłączne orzechy wzbogacające smak sałatki i czerwone, soczyste pomidory. To wszystko sprawia, że lekki posiłek staje się smaczny i pożywny.

Sałatka z kapusty pekińskiej i winogron

Sałatka z kapusty pekińskiej i winogron

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej,
  • 2 pomidory,
  • średniej wielkości kiść zielonych winogron (ok. 400 g),
  • garść orzechów ziemnych (arachidowych) lub pistacji,
  • kukurydza (opcjonalnie),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5-2,5 łyżki oleju balsamicznego,
  • sól, pieprz.

Kapustę myjemy. Liście suszymy i kroimy w niewielkiej wielkości paski. Pomidory kroimy na ósemki i dodajemy do kapusty. Winogrona przepoławiamy starając się usunąć pestki. Orzeszki ziemne albo pistacje rozgniatamy kulą do ugniatania. Wszystkie składniki mieszamy.

Sałatkę z kapusty pekińskiej polewamy oliwą z oliwek i olejem balsamicznym. Przyprawiamy dla smaku.