Nawet jeśli trzeba poświęcić chwilę i usiąść, by obrać bób z łupinek – warto! Sałatka z bobem i pieczarkami to doskonałe połączenie smaku, który można zwielokrotniać dodając także inne składniki. Letnią, lekką sałatkę można także podawać bez kukurydzy – w obu przypadkach smakuje wyśmienicie.
Składniki na sałatkę z bobu i pieczarek
- 300 g bobu,
- 200 g pieczarek,
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
- majonez,
- bazylia,
- sól, pieprz.
Bób płuczemy i gotujemy przez 15-20 minut w osolonej wodzie. Ostudzony obieramy z łupinek. Pieczarki obieramy, parzymy w gorącej wodzie, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
Bób, pieczarki i kukurydzę wsypujemy do salaterki i dodajemy majonez z przyprawami.
Sałatkę z bobu możemy też wzbogacić o natkę pietruszki lub szczypiorek.
Comments
6 Responses to “Sałatka z bobu i pieczarek”