Do tego wariantu sałatki greckiej z pomidorami, oliwkami i rzodkiewką możemy wykorzystać zarówno ser feta, jak i ser pleśniowy typu camembert.
Składniki:
- 2 pomidory,
- mała papryka czerwona,
- ser feta,
- ser camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
- mały pęczek rzodkiewki,
- kapusta pekińska (lub zwykła zielona sałata),
- 1 ogórek konserwowy,
- 2 ząbki czosnku,
- majonez (lub jogurt naturalny),
- sól, pieprz.
Czosnek zmiażdżymy praską. Rzodkiewkę, pomidory, oliwki ogórek konserwowy i paprykę kroimy na małe części. Mieszamy. Dodajemy ok. 20 – 40 g sera feta i parę plasterków sera camembert. Całość łączymy z drobno pokrojonymi liśćmi kapusty pekińskiej.
Do sałatki greckiej z fetą i pomidorami dodajemy majonez i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy.
Sałatkę grecką możemy wzbogacić także o kilka zielonych oliwek.
Comments
2 Responses to “Sałatka grecka z serem feta i pomidorami”