Przygotowanie sajgonek z ananasem nie jest takie trudne, jak to może się wydawać… Składniki możecie dobierać, jakie tylko chcecie, podaje tylko przykładowo takie na słodko-ostro
SKŁADNIKI DO SAJGONEK – FARSZ (porcja na 4 osoby)
- woreczek ryżu,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1/2 kapusty pekińskiej,
- 1 duża cebula,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- kilka pokrojonych plasterków ananasa,
- sproszkowane chili,
- mielone curry,
- sól i pieprz.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- papier ryżowy,
- sos słodko-ostry chili.
PRZYGOTOWANIE
Gotujemy woreczek ryżu. Na patelni rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchewkę, wsypujemy kukurydzę i kawałki ananasa i poszatkowaną kapustę pekińską. Gdy już składniki się podsmażą, dodajemy do nich ugotowany wcześniej ryż, doprawiamy curry i ostrą papryką… można też dodać trochę soli i pieprzu.
Papier ryżowy moczymy (ja kładę pojedynczo każdy plaster na talerzu z wodą, po 1 sekundę na stronę wystarczy… chodzi o to, żeby zmiękł i był plastyczny).
Zamoczony papier kładziemy na deseczkę i kładziemy na dole łyżkę farszu. Zawijamy tak jak faszerowane naleśniki – żeby nic nam nie wypadło podczas smażenia.
Tak pozawijane sajgonki wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju. Ważne jest, aby był on bardzo rozgrzany, gdyż wtedy zrobi nam się pyszna skorupka, a nie nasiąknięty olejem „kapeć”.
Usmażone sajgonki przed podaniem odsączamy z tłuszczu- wystarczy na chwilę położyć je na papierowym ręczniku.
Podajemy razem z sosem słodko-ostrym chilli, można też posypać świeżymi kiełkami.
SMACZNEGO!
Comments
3 Responses to “Sajgonki”