5636 Views |  Like

Sajgonki

Przygotowanie sajgonek z ananasem nie jest takie trudne, jak to może się wydawać… Składniki możecie dobierać, jakie tylko chcecie, podaje tylko przykładowo takie na słodko-ostro :)

Sajgonki

Sajgonki

SKŁADNIKI DO SAJGONEK – FARSZ (porcja na 4 osoby)

  • woreczek ryżu,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • kilka pokrojonych plasterków ananasa,
  • sproszkowane chili,
  • mielone curry,
  • sól i pieprz.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • papier ryżowy,
  • sos słodko-ostry chili.

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy woreczek ryżu. Na patelni rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojoną w cienkie paski marchewkę, wsypujemy kukurydzę i kawałki ananasa i poszatkowaną kapustę pekińską. Gdy już składniki się podsmażą, dodajemy do nich ugotowany wcześniej ryż, doprawiamy curry i ostrą papryką… można też dodać trochę soli i pieprzu.

Papier ryżowy moczymy (ja kładę pojedynczo każdy plaster na talerzu z wodą, po 1 sekundę na stronę wystarczy… chodzi o to, żeby zmiękł i był plastyczny).

Zamoczony papier kładziemy na deseczkę i kładziemy na dole łyżkę farszu. Zawijamy tak jak faszerowane naleśniki – żeby nic nam nie wypadło podczas smażenia.

Tak pozawijane sajgonki wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju. Ważne jest, aby był on bardzo rozgrzany, gdyż wtedy zrobi nam się pyszna skorupka, a nie nasiąknięty olejem „kapeć”.

Usmażone sajgonki przed podaniem odsączamy z tłuszczu- wystarczy na chwilę położyć je na papierowym ręczniku.

Podajemy razem z sosem słodko-ostrym chilli, można też posypać świeżymi kiełkami.

SMACZNEGO!