43404 Views |  1

Sajgonki wegetariańskie z warzywami

Czas na kuchnię dalekowschodnią. Azjatyckie sajgonki z warzywami można dostać nie tylko w orientalnych restauracjach. Próbowaliście je sami przygotować? Rozprzestrzeniający się po domu zapach smażonych warzyw ukrytych w papierze ryżowym to dopiero orient :) Skosztujcie azjatyckiej wersji… gołąbków! :)

Sajgonki wegetariańskie z warzywami

Sajgonki wegetariańskie z warzywami

Składniki:

  • 5 pieczarek lub chińskich grzybków mun,
  • 300 g kiełków soi (fasoli mung),
  • 50 g kapusty pekińskiej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula lub szalotka,
  • łyżka jasnego sosu sojowego,
  • jajko,
  • 16 kawałków okrągłego papieru ryżowego (my użyliśmy 50 g papieru, ale polecamy większy lub zamiast niego – ciasto na sajgonki),
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do dań z woka,
  • sól.

Marchewkę ścieramy obieraczką w bardzo cienkie paski. Umyte i obrane grzybki odsączamy z wody i podobnie kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w talarki, a kapustę pekińską szatkujemy.

W woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy solą i odrobiną przyprawy do dań z woka. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy papier ryżowy na sajgonki. Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego i zawijamy papier – najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.

Sajgonki wegetariańskie sklejamy pędzelkiem umoczonym w rozbełtanym jajku, uważając, by brzegi do siebie przywarły. Smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju ok. 5-10minut . Gdyby papier okazał się zbyt cienki, możemy użyć podwójnej warstwy, ale wówczas zostanie nam trochę nadzienia.

Gotowe sajgonki warzywne układamy na papierowym ręczniku. Sajgonki podajemy ciepłe, tuż po ich odsączaniu.