Pora sięgnąć do kuchni hinduskiej. Khitcherie, zwane także kitchouri, to tradycyjne danie z ryżem i mnóstwem przypraw. W tej wariacji pikantnej potrawy ryżowi partneruje zielona soczewica i czerwona papryczka chili.
Składniki na ryż z soczewicą – khitcherie
- 100 g ryżu (1 woreczek),
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy,
- czerwona cebula (szalotka),
- ząbek czosnku,
- czerwona papryka chili (papryka pepperoni),
- 650 ml bulionu warzywnego (ok. 2,5 szklanki),
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 0,5 łyżeczki kolendry,
- szczypta kminku,
- szczypta sproszkowanego curry.
Do rozgrzanej w rondlu oliwy wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Smażymy parę minut aż będą miękkie. Dodajemy cienko pokrojoną papryczkę chili. Przyprawiamy curry, kminkiem, kolendrą i kurkumą. Mieszamy.
Smażymy przez chwilę, po czym wsypujemy ryż i zieloną soczewicę. Kitchouri smażymy przez minutę czekając aż ryż się zeszkli.
Wlewamy przygotowany bulion warzywny. Khitcherie gotujemy na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, danie przykrywamy i trzymamy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Podczas gotowania należy często mieszać khitcherie, uważając, by soczewica nie przywarła do garnka.
Kitchouri podajemy ciepłe. Ryż z soczewicą można także wzbogacić o pomidory lub polać jogurtem.
Comments
22 Responses to “Ryż z soczewicą – khitcherie”