17819 Views |  2

Ryż z soczewicą – khitcherie

Pora sięgnąć do kuchni hinduskiej. Khitcherie, zwane także kitchouri, to tradycyjne danie z ryżem i mnóstwem przypraw. W tej wariacji pikantnej potrawy ryżowi partneruje zielona soczewica i czerwona papryczka chili.

Khitcherie (kitchouri) z pomidorami

Khitcherie (kitchouri) z pomidorami

Składniki na ryż z soczewicą – khitcherie

  • 100 g ryżu (1 woreczek),
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy,
  • czerwona cebula (szalotka),
  • ząbek czosnku,
  • czerwona papryka chili (papryka pepperoni),
  • 650 ml bulionu warzywnego (ok. 2,5 szklanki),
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki kolendry,
  • szczypta kminku,
  • szczypta sproszkowanego curry.

Do rozgrzanej w rondlu oliwy wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Smażymy parę minut aż będą miękkie. Dodajemy cienko pokrojoną papryczkę chili. Przyprawiamy curry, kminkiem, kolendrą i kurkumą. Mieszamy.

Smażymy przez chwilę, po czym wsypujemy ryż i zieloną soczewicę. Kitchouri smażymy przez minutę czekając aż ryż się zeszkli.

Wlewamy przygotowany bulion warzywny. Khitcherie gotujemy na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, danie przykrywamy i trzymamy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. Podczas gotowania należy często mieszać khitcherie, uważając, by soczewica nie przywarła do garnka.

Kitchouri podajemy ciepłe. Ryż z soczewicą można także wzbogacić o pomidory lub polać jogurtem.