4065 Views |  Like

Ryż po tajsku w tortilli

Zestawienie ostrego, słodkiego i korzennego charakteru tworzy wspaniały bukiet aromatyczno-smakowy kuchni Wschodu. Nic dziwnego, że kuchnia tajska uważana jest za jedną z najbardziej oryginalnych. Spróbujemy zatem wydobyć te bogatą harmonię smaków łatwo, szybko i przyjemnie :)

Składniki na ryż po tajsku w tortilli (thai wrap):

Ryż po tajsku w tortilli

Ryż po tajsku w tortilli

  • ryż jaśminowy,
  • mrożone warzywna (marchew, groszek, kukurydza, cebulka),
  • tortilla,
  • sol, pieprz,
  • przyprawa tajska (mieszanka kolendry, bazylii, chili, curry, czosnek),
  • papryczka chilli,
  • kurkuma,
  • sos sojowy.

Ryż gotujemy w kurkumie, nie dodaje ona smaku, ale barwi ryż na smakowity, żółty kolor. Mrożone warzywa dusimy najlepiej w woku z niewielką ilością wody (może być również zwykła patelnia). Kiedy warzywa staną się już miękkie, dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut, by nabraly one lepszego smaku i aromatu. Całość polewamy sosem sojowym. Ugotowany ryż dodajemy do warzyw, mieszamy i wykładamy na tortille zawijając je jak wrapsy. Smacznego!