Zestawienie ostrego, słodkiego i korzennego charakteru tworzy wspaniały bukiet aromatyczno-smakowy kuchni Wschodu. Nic dziwnego, że kuchnia tajska uważana jest za jedną z najbardziej oryginalnych. Spróbujemy zatem wydobyć te bogatą harmonię smaków łatwo, szybko i przyjemnie
Składniki na ryż po tajsku w tortilli (thai wrap):
- ryż jaśminowy,
- mrożone warzywna (marchew, groszek, kukurydza, cebulka),
- tortilla,
- sol, pieprz,
- przyprawa tajska (mieszanka kolendry, bazylii, chili, curry, czosnek),
- papryczka chilli,
- kurkuma,
- sos sojowy.
Ryż gotujemy w kurkumie, nie dodaje ona smaku, ale barwi ryż na smakowity, żółty kolor. Mrożone warzywa dusimy najlepiej w woku z niewielką ilością wody (może być również zwykła patelnia). Kiedy warzywa staną się już miękkie, dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut, by nabraly one lepszego smaku i aromatu. Całość polewamy sosem sojowym. Ugotowany ryż dodajemy do warzyw, mieszamy i wykładamy na tortille zawijając je jak wrapsy. Smacznego!
Comments
2 Responses to “Ryż po tajsku w tortilli”