4360 Views |  Like

Różowe kofty

Kofta z ziemniaków, buraków i dyni.

Różowe kofty

Różowe kofty

Składniki na kofty (ok. 20 sztuk):

  • 4 średnie upieczone buraki (pieczemy w folii lub w naczyniu pod przykryciem w 180-200 stopniach ok. 45 minut),
  • mała dynia hokkaido, upieczona (obrana, pokrojona i posmarowana olejem, pieczona na papierze ok. 30-35 minut w 180°C,
  • 3 ziemniaki (ugotowane),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól.

Ugotowane ziemniaki i upieczoną dynię przekładamy do miski, traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Buraki trzemy na tarce, dodajemy do pozostałych jarzyn. Dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Koftę doprawiamy, wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Lepimy kuleczki na koftę nieco większe niż orzech włoski, smażymy na oleju ze wszystkich stron.

Składniki na sos do kofty:

  • 2 puszki pomidorów,
  • pasta zrobiona ze świeżego imbiru (ok. 3 cm kawałek), czosnku (2 ząbki) i chili (utarłam składniki w moździerzu),
  • 2 łyżeczki garam masali,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • można dodać 1/2 pęczku drobno posiekanej kolendry.

Do sosu na koftę najpierw szklimy cebulę, dodajemy pastę chwilę przesmażamy, wrzucamy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pomidory, gotujemy aż sos będzie bardzo gęsty.

Składniki na ryż do kofty:

  • 100 g ryżu basmati,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Ryż zalewamy wodą, gotujemy z dodatkiem kurkumy kwadrans, wyłączamy kuchenkę. Mieszkamy dokładnie ryż z sokiem z cytryny (to rozjaśni i poprawi jego kolor), zostawimy pod przykryciem.