5021 Views |  Like

Rosyjskie bliny na słodko

Składniki (na około 3 porcje):

Rosyjskie bliny na słodko

Rosyjskie bliny na słodko

  • ok. 200g mąki pełnoziarnistej (można dodać gryczaną),
  • 400 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • olej do smażenia.

Dodatki:

  • cukier brązowy,
  • serek biały,
  • owoce.
1. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml mleka, dodajemy pozostałe składniki. Energicznie mieszamy łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aby urosło). To ważne, ponieważ dzięki temu ciasto na bliny będzie puszyste.
2. Nagrzewamy patelnię, wlewamy odrobinkę oleju – bliny nie mają pływać w tłuszczu, należy dać tylko tyle, aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżka nalewamy partie ciasta i smażymy cienkie placuszki – rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymamy bliny pod przykryciem.
3. Bliny podajemy z twarożkiem, owocami (u mnie malinki) i cukrem.

Smacznego!

Autor przepisu: olciaky