Składniki (na około 3 porcje):
- ok. 200g mąki pełnoziarnistej (można dodać gryczaną),
- 400 ml ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki suszonych drożdży,
- szczypta soli,
- łyżeczka brązowego cukru,
- olej do smażenia.
Dodatki:
- cukier brązowy,
- serek biały,
- owoce.
1. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml mleka, dodajemy pozostałe składniki. Energicznie mieszamy łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aby urosło). To ważne, ponieważ dzięki temu ciasto na bliny będzie puszyste.
2. Nagrzewamy patelnię, wlewamy odrobinkę oleju – bliny nie mają pływać w tłuszczu, należy dać tylko tyle, aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżka nalewamy partie ciasta i smażymy cienkie placuszki – rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymamy bliny pod przykryciem.
3. Bliny podajemy z twarożkiem, owocami (u mnie malinki) i cukrem.
Smacznego!
Autor przepisu: olciaky
Comments
16 Responses to “Rosyjskie bliny na słodko”