19719 Views |  1

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Przepis na rogaliki drożdżowe z owocami.

Składniki na rogaliki drożdżowe z jabłkiem:

Ciasto drożdżowe na rogaliki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 50 g drożdży,
  • cukier wanilinowy,
  • mała śmietana,
  • margaryna,
  • 3 żółtka.

Nadzienie do rogalików:

  • 5 dużych jabłek,
  • 3 białka,
  • cukier do posypania.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
  2. Rozwałkować i wycinać szklanką koła jak na pierogi.
  3. Jabłka obrać i podzielić na 8. Na każde koło układać jabłka i zlepiać jak pierogi.
  4. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odległość (bo wyrosną).
  5. Białka rozbić, smarować wierzch rogalików i posypać cukrem.
  6. Piec na złoty kolor w temp. 180°C.