Przepis na rogaliki drożdżowe z owocami.
Składniki na rogaliki drożdżowe z jabłkiem:
Ciasto drożdżowe na rogaliki:
- 0,5 kg mąki,
- 50 g drożdży,
- cukier wanilinowy,
- mała śmietana,
- margaryna,
- 3 żółtka.
Nadzienie do rogalików:
- 5 dużych jabłek,
- 3 białka,
- cukier do posypania.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
- Rozwałkować i wycinać szklanką koła jak na pierogi.
- Jabłka obrać i podzielić na 8. Na każde koło układać jabłka i zlepiać jak pierogi.
- Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odległość (bo wyrosną).
- Białka rozbić, smarować wierzch rogalików i posypać cukrem.
- Piec na złoty kolor w temp. 180°C.
Comments
2 Responses to “Rogaliki drożdżowe z jabłkiem”