7309 Views |  2

Rodzynkowiec

Rodzynkowiec

Rodzynkowiec

Przepis na ciasto z biszkoptu z masą budyniową i czekoladową z rodzynkami.

Składniki na rodzynkowiec:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • ¾ szklanki cukru.

Masa budyniowa:

  • 2,5 szklaki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 budynie czekoladowe,
  • 1 kostka margaryny.

Masa czekoladowa z rodzynkami:

  • czekolada mleczna,
  • czekolada gorzka,
  • ½ kostki masła,
  • 40 dag rodzynek,
  • ¼ szklanki spirytusu.

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki.

Ciasto biszkoptowe:

  1. Ubijam białka, dodaję cukier, żółtka.
  2. Dodaje mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładam do okrągłej formy.
  3. Piekę ok. 40 minut w temp. 180°C.
  4. Po przestudzeniu kroję na 2 części.

Masa budyniowa:

  1. Gotuję budyń i studzę.
  2. Margarynę trę i stopniowo dodaję po łyżce budyniu.

Masa czekoladowa z rodzynkami:

  1. Rodzynki zalewam spirytusem, najlepiej na noc.
  2. Masło grzeję i rozpuszczam w nim czekolady.
  3. Dodaję rodzynki i połowę alkoholu.

 

  1. Biszkopt kroję i smaruję dżemem z czarnej porzeczki.
  2. Wykładam połowę masy budyniowej.
  3. Przykrywam biszkopt, skraplam pozostałą częścią alkoholu z rodzynek.
  4. Nakładam drugą część masy budyniowej.
  5. Na masę budyniową nakładam masę z rodzynkami.