W serwisie Zwegowani.pl prezentujemy wypróbowane przepisy kuchni laktoowowegetariańskiej – diety roślinnej z dodatkiem nabiału i jaj, bez potraw rybnych i mięsnych.
Liczne badania wskazują, że laktoowowegetarianizm jest jedną z najzdrowszych diet. Odpowiednio skonstruowana zawiera w sobie duże ilości błonnika, soli mineralnych, aktywnych biologicznie substancji, np. flawonoidów, oraz liczne witaminy z różnych grup. Jednocześnie jest to dieta stroniąca od potraw bogatych w tłuszcz i białko.
Warianty diety wegetariańskiej:
1. Weganizm – ścisły wegetarianizm oparty wyłącznie o produkty pochodzenia roślinnego.
2. Frutarianizm – dieta składająca się jedynie z owoców.
3. Witarianizm – odżywianie się surowymi owocami i warzywami.
4. Laktowegetarianizm – dieta bazująca na produktach roślinnych uzupełnionych o nabiał.
5. Laktoowowegetarianizm – wegetariańska dieta roślinna z dodatkiem nabiału i jaj.
6. Semiwegetarianizm – uwzględnia potrawy pochodzenia roślinnego wzbogacone o nabiał i jaja oraz śladowe ilości mięsa, głównie drób i ryby.