4981 Views |  Like

Risotto z kalarepą i kozim serem

Ryż z kalarepą – przepis na dwie osoby.

Risotto z kalarepą i kozim serem

Risotto z kalarepą i kozim serem

Składniki na risotto z kalarepą i kozim serem

  • 2 kalarepy obrane i pokrojone w dość drobną kostkę,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub posiekany,
  • ok. 100 g ryżu arborio lub innego do risotto,
  • ok. 100 g koziego sera, potartego – z podpuszczką mikrobiologiczną,
  • 1 litr wywaru warzywnego, użyłam z proszku,
  • koperek,
  • masło, olej, sól, pieprz.

Rozgrzewamy po łyżce masła i oleju. Szklimy cebulę razem z czosnkiem, pilnujemy żeby nie zbrązowiało. Dodajemy kalarepę, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, aby tłuszcz go dokładnie oblepił.

Gotując na małym ogniu dolewamy stopniowo wywaru tak, aby ryż go powoli wchłaniał – pamiętamy, że nie gotujemy zupy tylko risotto :) Gdy ryż jest już al dente (po ok. 20 minutach) dodajemy starty ser i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Voila, gotowe!

Read more: Blog Zieleniny