Ryż z kalarepą – przepis na dwie osoby.
Składniki na risotto z kalarepą i kozim serem
- 2 kalarepy obrane i pokrojone w dość drobną kostkę,
- cebula pokrojona w kostkę,
- spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub posiekany,
- ok. 100 g ryżu arborio lub innego do risotto,
- ok. 100 g koziego sera, potartego – z podpuszczką mikrobiologiczną,
- 1 litr wywaru warzywnego, użyłam z proszku,
- koperek,
- masło, olej, sól, pieprz.
Rozgrzewamy po łyżce masła i oleju. Szklimy cebulę razem z czosnkiem, pilnujemy żeby nie zbrązowiało. Dodajemy kalarepę, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, aby tłuszcz go dokładnie oblepił.
Gotując na małym ogniu dolewamy stopniowo wywaru tak, aby ryż go powoli wchłaniał – pamiętamy, że nie gotujemy zupy tylko risotto Gdy ryż jest już al dente (po ok. 20 minutach) dodajemy starty ser i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Voila, gotowe!
Read more: Blog Zieleniny
Comments
2 Responses to “Risotto z kalarepą i kozim serem”