5693 Views |  Like

Risotto groszkowo-grzybowe

Risotto groszkowo-grzybowe

Risotto groszkowo-grzybowe

Połączenie włoskiego risotto z zielonym groszkiem i grzybami.

Składniki na risotto z grzybami i groszkiem:

  • 1 łyżka masła,
  • 100 g ryżu,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka.

Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę – gdy trochę się zeszkli, dodajemy grzyby. Otwieramy puszkę z groszkiem i całą zalewę wlewamy na patelnię, gdy zacznie bulgotać wsypujemy 100 g ryżu (nieugotowanego), ciągle mieszamy do czasu aż ryż zmięknie.

Risotto musi być wilgotne, więc gdy ryż wchłonie zalewę z groszku i wciąż będzie twardy, należy podlewać go wodą do czasu uzyskania odpowiedniej miękkości. Na sam koniec, gdy ryż jest już dobry, dodajemy groszek, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podgrzewamy na patelni jeszcze przez 2-3 minuty.

smacznego!