4570 Views |  Like

Razowe precle z masłem czosnkowym i serem

Precle trzeba posmarować grubo, bo w trakcie zapiekania większość wchłoną, a i sera nie należy sobie żałować :) Polecam, to naprawdę smaczna przekąska, śniadanie tudzież kolacja :)

Razowe precle z masłem czosnkowym i serem
Razowe precle z masłem czosnkowym i serem

Składniki na razowe precle z masłem czosnkowym i serem:

  • 300 g mąki pszennej (typ 650) lub chlebowej,
  • 300 g mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000),
  • ok. 2 szklanek letniej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • do obgotowania ok. 1 l wody i 1 łyżka sody.

Z podanej ilości wyszło mi 6 sporych sztuk. Jak zwinąć precle można zobaczyć tutaj.

Składniki na nadzienie do razowych precli:

  • 1/2 kostki masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • żółty ser.

Ciasto wyrabiałam w robocie, hakiem. Mąki należy zmieszać ze sobą, wsypać sól. W części wody rozpuścić drożdże, wlać do mąk i rozpocząć zagniatanie. Resztę wody należy wlewać stopniowo aż zacznie formować się kula. Wyrabiać do powstania elastycznego ciasta. Odstawić do wyrośnięcie na ok. 1.5 h, do podwojenia objętości. Ciasto zważyć, podzielić na 6 równych porcji, uformować precle.

Przygotować płaską blachę do pieczenia wyłożoną papierem, piekarnik nagrzać do 230° C. W rondlu zagotować wodę z sodą, obgotować każdego precla przez ok. 30 sekund, wyjąć łyżką cedzakową. Piec ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Do zapiekania precle przekroić na pół, posmarować grubo masłem, nałożyć sporo sera i zapiec aż się rozpuści. Nalać sobie zimnego piwa i zajadać 😉 Smacznego!