Drożdżówki świetnie nadają się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik. Polecam!
Składniki na razowe drożdżówki orkiszowe z wiśniami i marcepanem (12 sztuk):
- 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej, typ 630,
- 1 szklanka mąki razowej orkiszowej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 jajko z chowu wolnowybiegowego,
- 2-3 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- szczypta soli.
Nadzienie do drożdżówek:
- 0.5 kg wiśni, wydrylowanych,
- brązowy cukier, w zależności od upodobań, ja nie daję dużo, bo lubię mocno kwaśne – kilka łyżek,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 200 g masy marcepanowej.
Mleko wlewamy do jeszcze ciepłego, roztopionego masła, wbijajmy jajko. Wszystko mieszamy aż się połączy. Dodajemy cukier i drożdże, ponownie mieszamy. Do płynnych składników dodajemy wymieszane ze sobą mąki, zagniatamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie. Ciasto na słodkie bułki odstawiamy do wyrośnięcia na noc do lodówki lub w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 45-60 minut).
Przygotowujemy nadzienie:
Wiśnie gotujemy lub smażymy z cukrem aż odparuje większość soku. Wsypujemy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Wiśnie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C, blachę wykładamy papierem/matą do pieczenia. Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Blat lekko „omączamy” i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkujemy je „omączonym” wałkiem również na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Na ciasto wykładamy marcepan, a na wierzch wiśnie. Całość zwijamy w rulon od dłuższego boku. Kroimy na 12 plastrów, które wykładamy ślimaczkiem do góry na blachę. Pieczemy ok. 15 minut. Na szczęście można jeść ciepłe!
Comments
3 Responses to “Razowe drożdżówki orkiszowe z wiśniami i marcepanem”