4650 Views |  Like

Razowe drożdżówki orkiszowe z wiśniami i marcepanem

Razowe drożdżówki orkiszowe z wiśniami i marcepanem

Razowe drożdżówki orkiszowe z wiśniami i marcepanem

Drożdżówki świetnie nadają się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik. Polecam! :)

Składniki na razowe drożdżówki orkiszowe z wiśniami i marcepanem (12 sztuk):

  • 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej, typ 630,
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 jajko z chowu wolnowybiegowego,
  • 2-3 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • szczypta soli.

Nadzienie do drożdżówek:

  • 0.5 kg wiśni, wydrylowanych,
  • brązowy cukier, w zależności od upodobań, ja nie daję dużo, bo lubię mocno kwaśne – kilka łyżek,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g masy marcepanowej.

Mleko wlewamy do jeszcze ciepłego, roztopionego masła, wbijajmy jajko. Wszystko mieszamy aż się połączy. Dodajemy cukier i drożdże, ponownie mieszamy. Do płynnych składników dodajemy wymieszane ze sobą mąki, zagniatamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie. Ciasto na słodkie bułki odstawiamy do wyrośnięcia na noc do lodówki lub w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 45-60 minut).

Przygotowujemy nadzienie:
Wiśnie gotujemy lub smażymy z cukrem aż odparuje większość soku. Wsypujemy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Wiśnie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C, blachę wykładamy papierem/matą do pieczenia. Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Blat lekko „omączamy” i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkujemy je „omączonym” wałkiem również na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Na ciasto wykładamy marcepan, a na wierzch wiśnie. Całość zwijamy w rulon od dłuższego boku. Kroimy na 12 plastrów, które wykładamy ślimaczkiem do góry na blachę. Pieczemy ok. 15 minut. Na szczęście można jeść ciepłe! :)