Przepis jest mój opracowany na podstawie lektury różnych znalezionych w internecie
Składniki na ciasto razowe (na tortownicę o średnicy 15 cm):
- 100 g mąki orkiszowej razowej,
- 50 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 150 g ciemnego cukru muscovado,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 100 ml oleju,
- 3 jajka,
- 50 g buraków upieczonych/ugotowanych/surowych.
Składniki na masę do ciasta:
- 50 g mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki purée z buraków.
Formę natłuszczamy, dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostudzenia. Buraki ścieramy na grubej tarce lub mielimy grubo w malakserze. W jednej misce mieszamy suche składniki – mąkę, proszek i sodę, orzechy oraz cukier. Mój miał trochę bryłek, ale udało mi się je rozbić w malakserze.
W drugiej misce – jeżeli macie robota z misą można w niej przygotować ciasto. Mieszamy kolejno – olej z potartymi burakami, jajkami, które dodajemy po jednym oraz roztopioną czekoladę, którą dodajemy stopniowo po łyżce. Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy do ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy ok. 60-70 minut sprawdzając patyczkiem, gdy będzie suchy ciasto jest gotowe. Gdyby zbyt rumieniło się z wierzchu, przykrywamy je folią aluminiową. Z formy wyjmujemy dopiero po ostudzeniu.
Masę przygotowujemy ubijając mascarpone z cukrem dodając puree z buraków (najlepiej przetrzeć buraki przez sito (surowe nie będą się nadawać), aby nie było żadnych kawałków. Dekorujemy ciasto masą, podajemy, polecam!
Comments
4 Responses to “Razowe ciasto czekoladowe z burakami”