Pyszna razowa tarta z wiosennym, zielonym nadzieniem z kaszy orkiszowej i szpinaku Pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole i z pewnością wzbudzi entuzjazm gości
Składniki na ciasto na razową tartę (na formę 20×20 cm):
- 125 g mąki jasnej pszennej,
- 125 g mąki pszennej razowej,
- 125 g masła, zmiękczonego,
- 50 ml zimnej wody,
- szczypta soli.
Z podanych składników wyrabiamy dość gładkie ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy na formę. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut, można je także zamrozić. Podpiekamy 10 minut 190 °C obciążone fasolą.
Składniki na nadzienie szpinakowe do tarty:
- 1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej,
- kostka dobrej jakości bulionu warzywnego,
- 200 g mrożonych liście szpinaku,
- 100 ml śmietany 18%,
- 2 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- kumin,
- ostra papryka,
- 2 spore garście ulubionych orzechów (u mnie nerkowce).
Kaszę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z bulionem do całkowitej miękkości. Szpinak rozmrażamy i dobrze odparowujemy na patelni, a gdy ostygnie odciskamy z pozostałej ewentualnie wody.
Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Kaszę i szpinak razem z czosnkiem mielimy w blenderze na jednolitą masę. Jajka ubijamy ze śmietaną na gładki sos, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Przypraw musi być sporo, aby całość nie była mdła. Sos mieszamy z nadzieniem, całość wykładamy na ciasto, posypujemy posiekanymi grubo orzechami.
Zapiekamy ok. 20-25 minut aż nadzienie się zetnie. Można podawać także na zimno, kroi się świetnie niezależnie od temperatury Polecam!
Comments
3 Responses to “Razowa tarta z zielonym nadzieniem”