6327 Views |  1

Razowa tarta z zielonym nadzieniem

Pyszna razowa tarta z wiosennym, zielonym nadzieniem z kaszy orkiszowej i szpinaku :) Pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole i z pewnością wzbudzi entuzjazm gości :)

Razowa tarta z zielonym nadzieniem

Razowa tarta z zielonym nadzieniem

Składniki na ciasto na razową tartę (na formę 20×20 cm):

  • 125 g mąki jasnej pszennej,
  • 125 g mąki pszennej razowej,
  • 125 g masła, zmiękczonego,
  • 50 ml zimnej wody,
  • szczypta soli.

Z podanych składników wyrabiamy dość gładkie ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy na formę. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut, można je także zamrozić. Podpiekamy 10 minut 190 °C obciążone fasolą.

Składniki na nadzienie szpinakowe do tarty:

  • 1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej,
  • kostka dobrej jakości bulionu warzywnego,
  • 200 g mrożonych liście szpinaku,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 2 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • kumin,
  • ostra papryka,
  • 2 spore garście ulubionych orzechów (u mnie nerkowce).

Kaszę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z bulionem do całkowitej miękkości. Szpinak rozmrażamy i dobrze odparowujemy na patelni, a gdy ostygnie odciskamy z pozostałej ewentualnie wody.

Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Kaszę i szpinak razem z czosnkiem mielimy w blenderze na jednolitą masę. Jajka ubijamy ze śmietaną na gładki sos, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Przypraw musi być sporo, aby całość nie była mdła. Sos mieszamy z nadzieniem, całość wykładamy na ciasto, posypujemy posiekanymi grubo orzechami.

Zapiekamy ok. 20-25 minut aż nadzienie się zetnie. Można podawać także na zimno, kroi się świetnie niezależnie od temperatury :) Polecam!