18644 Views |  Like

Razowa tarta z boczniakami i szpinakiem

Przepis na zieloną tartę z boczniakami. Potrzebna będzie forma do tarty o średnicy ok. 28 cm.

Razowa tarta z boczniakami i szpinakiem

Razowa tarta z boczniakami i szpinakie

Składniki na ciasto do tarty:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki pszennej razowej,
  • 1 jajko,
  • 10 g drożdży,
  • 60 ml wody,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Mąki mieszamy dokładnie ze sobą. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy na 30-40 minut aż do podwojenia objętości.

Składniki na nadzienie szpinakowe z boczniakami:

  • 400 g liści szpinaku, obranych i pokrojonych na paski,
  • 200 g boczniaków oczyszczonych i pokrojonych na paski,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 125 g wegetariańskiej ricotty,
  • 125 śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa, papryka.

Cebulę drobno kroimy, szklimy na mieszance oleju i masła. Wrzucamy grzyby, obsmażamy na wysokim ogniu, dodajemy szpinak i smażymy aż całość dobrze odparuje. Studzimy. Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Łączymy z warzywami, mieszamy dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód. Ciasto rozwałkowuję bezpośrednio w formie małym wałkiem. Wykładamy nadzienie, wyrównujemy.

Tartę pieczemy ok. 30-35 minut aż wierzch ładnie się zrumieni, a masa będzie ścięta. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy 10-15 minut przed krojeniem. Świetnie smakuje też na zimno. Smacznego!