Przepis na zieloną tartę z boczniakami. Potrzebna będzie forma do tarty o średnicy ok. 28 cm.
Składniki na ciasto do tarty:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pszennej razowej,
- 1 jajko,
- 10 g drożdży,
- 60 ml wody,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 1/2 łyżeczki soli.
Mąki mieszamy dokładnie ze sobą. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy na 30-40 minut aż do podwojenia objętości.
Składniki na nadzienie szpinakowe z boczniakami:
- 400 g liści szpinaku, obranych i pokrojonych na paski,
- 200 g boczniaków oczyszczonych i pokrojonych na paski,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 125 g wegetariańskiej ricotty,
- 125 śmietany 18%,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa, papryka.
Cebulę drobno kroimy, szklimy na mieszance oleju i masła. Wrzucamy grzyby, obsmażamy na wysokim ogniu, dodajemy szpinak i smażymy aż całość dobrze odparuje. Studzimy. Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Łączymy z warzywami, mieszamy dokładnie.
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód. Ciasto rozwałkowuję bezpośrednio w formie małym wałkiem. Wykładamy nadzienie, wyrównujemy.
Tartę pieczemy ok. 30-35 minut aż wierzch ładnie się zrumieni, a masa będzie ścięta. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy 10-15 minut przed krojeniem. Świetnie smakuje też na zimno. Smacznego!
Comments
3 Responses to “Razowa tarta z boczniakami i szpinakiem”