44558 Views |  5

Ratatuj

Ratatuj (Ratatouille), zwane też ratatują, to danie prowansalskie często mylone z leczo. W odróżnieniu od leczo w ratatuj jednym z głównych składników są cukinie.

Ratatuj

Ratatuj

Składniki na ratatuj

  • 2 cukinie,
  • 2 pomidory,
  • 2-3 papryki w różnych kolorach,
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 cebule,
  • pokrojony ząbek czosnku,
  • zioła prowansalskie lub bazylia,
  • szczypta tymianku,
  • sól, pieprz.

Cebule siekamy na drobne kawałki. Cukinie kroimy na cienkie plastry, które dzielimy jeszcze na pół. Odstawiamy na bok, do przygotowanej miseczki. Pomidory wkładamy do osobnej miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach wyjmujemy pomidory wstawiając je na chwilę do zimnej wody. Skórkę nacinamy w kształt krzyżyka i zdejmujemy zaczynając od nasady nacięcia. Pomidory kroimy na ćwiartki i dodajemy do nich pokrojony ząbek czosnku. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy w długie i grube paski. Ważne, aby wszystkie warzywa trafiły do osobnych miseczek. Sukcesywnie będziemy je wrzucać na patelnię.

Do smażenia używamy albo głębokiej patelni typu wok – koniecznie z pokrywką – albo garnka, także z pokrywą. Na patelni smażymy oliwę. Jako pierwszy składnik wrzucamy cebulę i smażymy tak, aby się nie przepaliła. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej ćwiartki pomidorów z czosnkiem. Po 3 minutach wsypujemy paprykę. Całość mieszamy. Dodajemy tymianek i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przez kolejne minuty dusimy pod przykryciem.

Na koniec do ratatuja dodajemy cukinie. Znów dusimy, ok. 10 minut – aż plastry cukinii staną się miękkie. Do dania wlewamy 4 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Podajemy ciepłe danie główne lub jako zimną przekąskę.

Do przyrządzenia ratatuja możemy, zamiast cukinii, użyć także kabaczka lub bakłażana (w przypadku bakłażana – z uwagi na twardą skórkę – należy go smażyć jako pierwszy składnik).