Ratatuj (Ratatouille), czyli danie zawierające m. in. smażoną cukinię, to także dobry sposób na przyrządzenie dyni. Danie proponujemy podać z kotletami z grzybów – boczniaków.
Składniki na ratatouille z dynią
- kilka kostek pokrojonego miąższu dyni,
- cukinia,
- kiełki (soczewica, ciecierzyca, fasola mung),
- pół opakowania marynowanego tofu,
- 2 cebule,
- kilka ząbków czosnku,
- kukurydza,
- liście szpinaku,
- oregano, imbir, szafran.
Składniki na kotlety z boczniaków
- kilka boczniaków,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie inne składniki: pokrojone w kostkę tofu, plasterki cukinii, kukurydzę, szpinak, kiełki i miąższ dyni. Smażymy przyprawiając.
Jednocześnie przygotowujemy kotlety z boczniaków. Od kapeluszy grzybów odrzucamy korzonki. Kapelusze maczamy w panierce: w mące, a kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Boczniaki smażymy.
Danie dekorujemy liśćmi szpinaku. Podajemy na ciepło.
Comments
1 Responses to “Ratatouille z dynią i kotlety z boczniaków”