5619 Views |  Like

Ratatouille z dynią i kotlety z boczniaków

Ratatuj (Ratatouille), czyli danie zawierające m. in. smażoną cukinię, to także dobry sposób na przyrządzenie dyni. Danie proponujemy podać z kotletami z grzybów – boczniaków.

Składniki na ratatouille z dynią

Ratatouille z dynią podane z kotletami z boczniaków

 

  • kilka kostek pokrojonego miąższu dyni,
  • cukinia,
  • kiełki (soczewica, ciecierzyca, fasola mung),
  • pół opakowania marynowanego tofu,
  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kukurydza,
  • liście szpinaku,
  • oregano, imbir, szafran.

Składniki na kotlety z boczniaków

  • kilka boczniaków,
  • mąka,
  • jajko,
  • bułka tarta.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie inne składniki: pokrojone w kostkę tofu, plasterki cukinii, kukurydzę, szpinak, kiełki i miąższ dyni. Smażymy przyprawiając.

Jednocześnie przygotowujemy kotlety z boczniaków. Od kapeluszy grzybów odrzucamy korzonki. Kapelusze maczamy w panierce: w mące, a kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Boczniaki smażymy.

Danie dekorujemy liśćmi szpinaku. Podajemy na ciepło.