6420 Views |  Like

Racuszki twarogowe z truskawkami

Przepis na te racuszki zaczerpnęłam ze starej książki z lat 70-tych, zwędzonej 😉 Mamie Wszystko z mąki. Są w niej różne dziwactwa, ale też sporo bardzo fajnych przepisów, szczególnie na różne placuszki. Przepis oczywiście zmodyfikowałam, ale niedużo.

Te racuszki jak mini serniki na ciepło, naprawdę przepyszne. Placki nie są zbyt słodkie, bo na pół kilograma sera mają tylko 2 łyżki cukru, więc jeśli macie ochotę na słodsze dajcie go więcej. W połączeniu z truskawkami lekko podduszonymi z syropem klonowym placki gwarantują bardzo dobry początek dnia, polecam!

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

Na ok. 30 małych racuchów z truskawkami:

  • 500 g twarogu na sernik,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5-6 łyżek maślanki,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • 0,5 kg truskawek pokrojonych na cienkie plasterki,
  • 60 ml syropu klonowego.

Truskawki lekko podgrzewamy, gdy zaczną puszczać sok, wlewamy syrop klonowy i podgrzewamy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Wszystkie składniki na racuszki mieszamy mikserem na gładką masę. Racuszki (łyżka ciasta na racuszek) smażymy na średnio rozgrzanym ogniu. Racuchy podajemy z truskawkami.