6487 Views |  Like

Racuszki gryczano-orkiszowe z jabłkiem

Racuchy gryczano-orkiszowe z jabłkiem

Racuchy gryczano-orkiszowe z jabłkiem

Przepis na racuchy z jabłkiem.

Składniki na racuszki gryczano-orkiszowe z jabłkiem:

  • 2 jabłka,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody,
  • ½ szklanka mąki orkiszowej,
  • ½ szklanka mąki gryczanej,
  • 3 jajka,
  • cukier wanilinowy,
  • ½ opakowania drożdży (50 g),
  • masło klarowane do smażenia.

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wodę, jaja oraz obie mąki. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
  2. Rozczyn odstawić i mieszać co 15 minut. Czynność powtórzyć 3 razy.
  3. Na rozgrzane masło klarowane nałożyć małe porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na zloty kolor.