21866 Views |  Like

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchwi możemy podać zarówno na słodko (pyszne szczególnie polane śmietaną i oprószone cukrem pudrem), ale równie wyśmienicie smakują w formie kotlecików marchewkowych – w otoczeniu surówek, ziemniaków, czy innych dodatków.

Racuchy z marchewki

Racuchy z marchewki

Składniki na racuchy z marchewki

  • 700 g marchwi,
  • 200 g białego sera (twarogu),
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • dodatki na słodko: śmietana, cukier puder.

Marchewki myjemy, skrobiemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy utarty widelcem twaróg, bułkę tartą i mąkę. Mieszamy – masa marchewkowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Kolejno dodajemy jajka – żółtka i ubite na sztywną pianę białka – i proszek do pieczenia. Całość doprawiamy solą.

Masę marchewkową nakładamy łyżką na patelnię i formujemy placki marchewkowe. Smażymy dłuższą chwilę i przekładamy delikatnie na drugą stronę. Kotlety marchewkowe podajemy na ciepło lub lekko wystudzone. Przypominamy, że na słodko smakują wyśmienicie :)