Racuchy z marchwi możemy podać zarówno na słodko (pyszne szczególnie polane śmietaną i oprószone cukrem pudrem), ale równie wyśmienicie smakują w formie kotlecików marchewkowych – w otoczeniu surówek, ziemniaków, czy innych dodatków.
Składniki na racuchy z marchewki
- 700 g marchwi,
- 200 g białego sera (twarogu),
- 4 łyżki mąki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- sól,
- dodatki na słodko: śmietana, cukier puder.
Marchewki myjemy, skrobiemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy utarty widelcem twaróg, bułkę tartą i mąkę. Mieszamy – masa marchewkowa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Kolejno dodajemy jajka – żółtka i ubite na sztywną pianę białka – i proszek do pieczenia. Całość doprawiamy solą.
Masę marchewkową nakładamy łyżką na patelnię i formujemy placki marchewkowe. Smażymy dłuższą chwilę i przekładamy delikatnie na drugą stronę. Kotlety marchewkowe podajemy na ciepło lub lekko wystudzone. Przypominamy, że na słodko smakują wyśmienicie
Comments
13 Responses to “Racuchy z marchewki”