20670 Views |  1

Racuchy z jabłkami i bakaliami

Obiad na słodko? A może sycący deser z owocami i orzechami? Spróbujcie wyśmienitych placków z jabłkami.

Racuchy z jabłkami i bakaliami

Racuchy z jabłkami i bakaliami

Składniki na racuchy z jabłkami i bakaliami

  • 2 jabłka,
  • garść (2-3 łyżki) bakalii (orzechy włoskie, płatki migdałów, rodzynki),
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i proszek do pieczenia, a następnie wlewamy mleko.

Składniki na racuchy miksujemy robotem kuchennym. Gdy masa stanie się gładka, dodajemy pokruszone orzechy włoskie, płatki migdałów i pokrojone drobno rodzynki.

Na koniec do wszystkich składników dodajemy obrane i starte jabłko. Masę na racuchy miksujemy raz jeszcze przez krótką chwilę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Na niewielkim ogniu smażymy po dwa placki jabłkowe naraz, przyciskając je nieco do powierzchni patelni.

Racuchy z jabłkami podajemy posypane cukrem pudrem na ciepło. Placki możemy je również przechowywać w lodówce – na zimno smakują równie pysznie.