Delikatne, puszyste i lekko chrupiące danie z zielonym dodatkiem uznajemy za takie nasze wegetariańskie ptasie mleczko 😉
Składniki na racuchy z fasolką szparagową
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- łyżka mąki,
- 4 jajka,
- sól, pieprz.
Fasolkę pokrojona na niewielkie kawałki gotujemy parę minut. Odcedzamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dosypując szczyptę soli, a żółtka (także używając odrobiny soli) roztrzepujemy. Łączymy oba składniki. Całość oprószamy mąką, a następnie delikatnie mieszamy z fasolą.
Masę na placki rozkładamy łyżką na rozgrzanym oleju. Smażymy parę minut z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Comments
8 Responses to “Racuchy z fasolką szparagową”