20078 Views |  Like

Racuchy z fasolką szparagową

Delikatne, puszyste i lekko chrupiące danie z zielonym dodatkiem uznajemy za takie nasze wegetariańskie ptasie mleczko 😉

Racuchy z fasolką szparagową

Racuchy z fasolką szparagową

Składniki na racuchy z fasolką szparagową

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • łyżka mąki,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz.

Fasolkę pokrojona na niewielkie kawałki gotujemy parę minut. Odcedzamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dosypując szczyptę soli, a żółtka (także używając odrobiny soli) roztrzepujemy.  Łączymy oba składniki. Całość oprószamy mąką, a następnie delikatnie mieszamy z fasolą.

Masę na placki rozkładamy łyżką na rozgrzanym oleju. Smażymy parę minut z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu.