5736 Views |  Like

Racuchy z cukinią

Racuchy z warzywami to dobry sposób na przekonanie małych niejadków o słuszności jedzenia jarzyn :) A ponadto: są cynamonowe, smaczne, nie za słodkie, lekkie i niekończące się 😉 Smakują dobrze zarówno z owocami, jak i wybranym syropem. Na pierwszy ostrzał proponujemy placki z cukinią w otoczeniu czereśni.

Racuchy z cukinią

Racuchy z cukinią

Składniki na racuchy z cukinią

  • 100 g cukinii,
  • 400 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • gałka muszkatołowa,
  • cynamon,
  • szczypta goździków mielonych (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z dwiema łyżeczkami gorącej wody. Odstawiamy na 5 minut aż napęcznieje. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki i dusimy parę minut we wrzącej wodzie. Miękką cukinię rozgniatamy widelcem i wraz z mlekiem dodajemy do mąki kukurydzianej. Masę na racuchy mieszamy trzepaczką do czasu aż uzyskamy gładką konsystencję.

Do masy dodajemy pozostałe składniki z przyprawami. Mieszamy. Racuchy z cukinią smażymy na patelni. Niewielkie, grube placki podajemy chwilę po usmażeniu.