Racuchy z warzywami to dobry sposób na przekonanie małych niejadków o słuszności jedzenia jarzyn A ponadto: są cynamonowe, smaczne, nie za słodkie, lekkie i niekończące się 😉 Smakują dobrze zarówno z owocami, jak i wybranym syropem. Na pierwszy ostrzał proponujemy placki z cukinią w otoczeniu czereśni.
Składniki na racuchy z cukinią
- 100 g cukinii,
- 400 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- szczypta goździków mielonych (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z dwiema łyżeczkami gorącej wody. Odstawiamy na 5 minut aż napęcznieje. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki i dusimy parę minut we wrzącej wodzie. Miękką cukinię rozgniatamy widelcem i wraz z mlekiem dodajemy do mąki kukurydzianej. Masę na racuchy mieszamy trzepaczką do czasu aż uzyskamy gładką konsystencję.
Do masy dodajemy pozostałe składniki z przyprawami. Mieszamy. Racuchy z cukinią smażymy na patelni. Niewielkie, grube placki podajemy chwilę po usmażeniu.
Comments
8 Responses to “Racuchy z cukinią”