8805 Views |  Like

Racuchy (pancakes) z amarantusem

Przepis z książki 366 delicious ways to cook rice, beans and grains Andrei Chesman mówi, że z tej ilości wychodzą 4 duże porcje, ok. 14-16 placuszków, ale mi wyszło ich ok. 30 :) Nie wiem, może to wina mojej śląskiej szporobliwej natury, ale jak widzicie na zdjęciach mają zupełnie normalny racuszkowy rozmiar :) Także spokojnie możecie zrobić z połowy podanych niżej składników, aby otrzymać przepisową liczbę. Zamiast poppingu wspomnianego w przepisie użyłam ugotowanych ziaren. Proporcje podane poniżej.

Racuchy z amarantusem

Racuchy z amarantusem

Składniki na racuchy z amarantusem i maślanką (na ok. 30 placuszków):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa (lub 1/4 szklanki ugotowanych ziaren, co da to potrzebną połowę szklanki po ugotowaniu – można to zrobić wieczór wcześniej),
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli (w przepisie – 1 łyżeczka),
  • 2 duże jajka (przepis mówi o 2 jajkach i dodatkowym białku, ale myślę, że to przerost formy nad treścią :),
  • 1 i 3/4 szklanki maślanki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

W misce mieszamy suche składniki: mąki, popping, proszek i sodę. Jeżeli używamy ugotowanego amarantusa ,dodajemy go z mokrymi składnikami. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka, olej i maślankę (oraz ewentualnie ugotowany amarantus). Dodajemy suche składniki i miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta.

Racuszki smażymy na dobrze nagrzanej patelni, spryskanej olejem roślinnym. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetne będą też z owocami sezonowymi. Polecam! :)