3452 Views |  Like

Quiche ziemniaczane z dynią

Choć moda na dyniowe szaleństwo bywa jedynie sezonowa, warto łamać „konwenanse” i po zaopatrzeniu się w dynie mrozić je i wykorzystywać na okrągło – przyrządzając zupy z dyni, zapiekanki, sosy, ciasta, ciasteczka, czy tarty. Większość kulinarnych dyniowych pomysłów jest już dostępna na stronie. Teraz czas na kolejny – ziemniaczane quiche z dyni, czyli zapiekana tarta z dynią. Skuście się na kawałek dyniowego tortu :)

Quiche ziemniaczane z dynia

Quiche ziemniaczane z dynia

Składniki na quiche ziemniaczane z dynią (4 porcje)

  • 900 g miąższu dyni,
  • 700 g ziemniaków,
  • czerwona papryka,
  • 1-2 małe cebule,
  • papryczka chili (opcjonalnie),
  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 125 ml mleka,
  • 30 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • mielona słodka papryka,
  • mielone chili,
  • sól, pieprz.

Mąkę, masło, pół łyżeczki soli i 2-4 łyżki zimnej wody ugniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je w folię i pozostawiamy w lodówce na 30 minut.

W tym czasie obrane i pokrojone w średnio grube plastry ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy ok. 20 minut. Pokrojony w kostkę miąższ dyni, paprykę i cebulę smażymy. Doprawiamy odrobiną chili i słodką papryką.

Ciasto na tartę ułożone między dwoma warstwami folii rozwałkowujemy na okrągły placek. Ciasto przekładamy do naczynia na quiche (ok. 28 cm średnicy), zaginając brzegi do góry i nakłuwając je w paru miejscach widelcem.

Warzywa rozkładamy równomiernie na cieście i zalewamy doprawioną solą i pieprzem i wymieszaną masą ze startego sera, mleka i jajek. Quiche z dyni i ziemniaków pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Przepis bierze udział w akcji „Festiwal dyni