4659 Views |  Like

Pyzy w sosie jogurtowym

Pyzy (placki) doprawione bogatą gamą przypraw stanowią lekką, choć smażoną na średnio głębokim oleju, przekąskę. Rumiane pyzy wegetariańskie najlepiej prezentują się polane białym, aromatycznym sosem jogurtowym.

Pyzy w sosie jogurtowym

Pyzy w sosie jogurtowym

Składniki na pyzy

  • 2 małe cebule (szalotki),
  • czerwona lub zielona papryczka chili (papryka pepperoni),
  • 2/3 szklanki mąki (najlepiej z ciecierzycy, ale niekoniecznie),
  • 2/3 szklanki wody,
  • łyżeczka sproszkowanego chili,
  • kolendra,
  • bazylia,
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
  • sól.

Składniki na sos jogurtowy

  • 1,25 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • łyżeczka sproszkowanej kolendry,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka imbiru,
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drobno pokrojone chili, posiekane cebule, sodę i przyprawy. Mieszamy dodając wodę. Gęstą pastę zgarniamy łyżką i układamy na patelni (z ok. szklanką rozgrzanego oleju) w okrągłe pyzy, kluski lub płaskie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Aby przygotować sos jogurtowy, jogurt naturalny łączymy z wodą i mąką. Na koniec dodajemy przyprawy. Sos gotujemy doprowadzając do wrzenia i stale mieszając. Gdyby stał się zbyt gęsty, możemy dolać do niego trochę wody.

Gotowym sosem jogurtowym polewamy ciepłe pyzy.