Pyzy (placki) doprawione bogatą gamą przypraw stanowią lekką, choć smażoną na średnio głębokim oleju, przekąskę. Rumiane pyzy wegetariańskie najlepiej prezentują się polane białym, aromatycznym sosem jogurtowym.
Składniki na pyzy
- 2 małe cebule (szalotki),
- czerwona lub zielona papryczka chili (papryka pepperoni),
- 2/3 szklanki mąki (najlepiej z ciecierzycy, ale niekoniecznie),
- 2/3 szklanki wody,
- łyżeczka sproszkowanego chili,
- kolendra,
- bazylia,
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia,
- sól.
Składniki na sos jogurtowy
- 1,25 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2/3 szklanki wody,
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
- łyżeczka sproszkowanego czosnku,
- łyżeczka sproszkowanej kolendry,
- łyżeczka kminku,
- łyżeczka imbiru,
- 1,5 łyżeczki sproszkowanego chili,
- 0,5 łyżeczki kurkumy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drobno pokrojone chili, posiekane cebule, sodę i przyprawy. Mieszamy dodając wodę. Gęstą pastę zgarniamy łyżką i układamy na patelni (z ok. szklanką rozgrzanego oleju) w okrągłe pyzy, kluski lub płaskie placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Aby przygotować sos jogurtowy, jogurt naturalny łączymy z wodą i mąką. Na koniec dodajemy przyprawy. Sos gotujemy doprowadzając do wrzenia i stale mieszając. Gdyby stał się zbyt gęsty, możemy dolać do niego trochę wody.
Gotowym sosem jogurtowym polewamy ciepłe pyzy.
Comments
8 Responses to “Pyzy w sosie jogurtowym”