4549 Views |  Like

Purée z marchwi i rzodkiewki

Smakuje jak sok ze świeżej marchewki, taki ze słoiczka, dla dzieci. Wprost idealny. Do tego z dozą pomidorów, rzodkiewki i cebuli. Smażony dłużej może służyć jako pasta do chleba, chociaż marchewka w tej formie jest tak smaczna, że chleb może się nie doczekać :) Polecamy marchewkowe purée.

Purée z marchwi i rzodkiewki

Purée z marchwi i rzodkiewki

Składniki:

  • 250 g marchewki,
  • 220-250 g główek rzodkiewki,
  • 2 pomidory,
  • cebula (szalotka),
  • mielony imbir,
  • sproszkowana słodka papryka,
  • sól, pieprz cayenne.

Marchewkę i rzodkiew kroimy w małe kostki i gotujemy w niewielkiej ilości zagotowanej wody. Gdy warzywa zmiękną, odcedzamy je i miksujemy w blenderze z kielichem.

Pokrojoną w kostkę i posypaną imbirem cebulę smażymy na złoty kolor. Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Pomidory i przecier z marchewki i rzodkiewek dodajemy do smażącej się cebuli. Przyprawiamy słodką papryką, pieprzem cayenne i solą. Purée gotujemy aż masa stanie się sucha.

Purée z marchwi podajemy np. z ryżem lub ziemniakami.