Smakuje jak sok ze świeżej marchewki, taki ze słoiczka, dla dzieci. Wprost idealny. Do tego z dozą pomidorów, rzodkiewki i cebuli. Smażony dłużej może służyć jako pasta do chleba, chociaż marchewka w tej formie jest tak smaczna, że chleb może się nie doczekać Polecamy marchewkowe purée.
Składniki:
- 250 g marchewki,
- 220-250 g główek rzodkiewki,
- 2 pomidory,
- cebula (szalotka),
- mielony imbir,
- sproszkowana słodka papryka,
- sól, pieprz cayenne.
Marchewkę i rzodkiew kroimy w małe kostki i gotujemy w niewielkiej ilości zagotowanej wody. Gdy warzywa zmiękną, odcedzamy je i miksujemy w blenderze z kielichem.
Pokrojoną w kostkę i posypaną imbirem cebulę smażymy na złoty kolor. Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę. Pomidory i przecier z marchewki i rzodkiewek dodajemy do smażącej się cebuli. Przyprawiamy słodką papryką, pieprzem cayenne i solą. Purée gotujemy aż masa stanie się sucha.
Purée z marchwi podajemy np. z ryżem lub ziemniakami.
Comments
3 Responses to “Purée z marchwi i rzodkiewki”